Pasen bloemrijk zichtbaar gemaakt op het kruis.

Het is in onze parochiekern al sinds vele jaren een rijke en mooie traditie dat bezoekers aan de twee vieringen van Goede Vrijdag bij de kruishulde een bloemetje kunnen neerleggen. Waar bij de Kinderkruisweg ’s middags om 15.00 uur het ruwhouten kruis al centraal stond op het priesterkoor werd het in de viering ’s avonds op enig moment naar voren gedragen om daar in het licht te worden gezet. Voor jong, zeker bij de kinderkruisweg waren dat vele kinderen met hun ouders of grotouders, en oud(er) hét moment om de bloemen in vele afmetingen en kleuren uit eerbied bij het meer dan manshoge kruis uit eerbied neer te leggen.

 

 

Wil van Rijn… bloemkunstenaar

Al gedurende vele jaren heeft parochiaan Wil van Rijn de taak op zich genomen om met de meegebrachte bloemen vanaf zaterdagochtend vroeg het ruwhouten kruis aan te kleden. En dat is elk jaar, ook voor deze ervaren vrijwilliger, best een spannende aangelegenheid. Van Rijn: ,,Je weet immers nooit welke bloemen er worden meegenomen en zo ook welke kleurstellingen beschikbaar zijn. Het is dus zeker altijd even puzzelen hoe je de kleuren over het grote kruis gaat verdelen. En ook de tijd van het jaar kan bepalend zijn of bepaalde voorjaarsbloemen al dan niet in voldoende mate aanwezig zijn. Want het is altijd mooi om het nieuwe leven te tonen met die o zo kleurrijke gele narcissen. En die binden ook makkelijk.”

Het ‘aangebloemde’ kruis voor Pasen 2017

Ook dit jaar is Van Rijn weer vroeg met zijn mooie klus begonnen zodat op paaszaterdag het ‘aangebloemde’ kruis mooi in het licht een centrale plek heeft in de paaswake ’s avonds. En ook bij de gezinsviering eerste paasdag kunnen alle bezoekers van deze viering genieten van het werk van Van Rijn.

Op deze twee foto’s is het schitterende eindresultaat van zijn creatieve uurtjes deze zaterdag zichtbaar en tevens vastgelegd voor het nageslacht. Dat Van Rijn trots in de kerkbank zal zitten bij de paasviering, dat spreekt voor zich. Maar het typeert hem het beste dat hij er stil enorm van kan genieten als er bewonderend over het bloemrijke kruis wordt gesproken. ,,Het is immers een schitterende traditie die het nieuwe leven van Pasen en deze regio van de Duin- en Bollenstreek met elkaar verbindt”, aldus de bevlogen bloemkunstenaar.

Als parochiekern mogen we trots zijn op deze bloemrijke traditie, maar ook dat we over vrijwilligers beschikken die dit elk jaar voor Pasen met zoveel enthousiasme vormgeven.

Gerard Bol.