Werkgroep kinderwoorddienst en de palmpaasstokken

Hallo allemaal (neen, ik ben niet juffrouw Ank),

We gaan alweer richting Pasen. Dit jaar draaien we geen paasproject. Voordat het Pasen is vieren we Palmpasen. Jezus wordt dan als een koning ingehaald. De mensen staan met palmtakken langs de kant van de weg te juichen.
Op zondag 25 maart vieren we dit feest in de kerk. We zouden het leuk vinden als jij mee doet. Voor iedereen die dit leuk vindt, hebben wij de mogelijkheid om op zondagochtend 18 maart tijdens de kerkdienst om 9.30 uur een palmpaassstok te maken.

Wil je meedoen? Lees helemaal onderaan dit bericht hoe je je kan aanmelden en tot wanneer.

Deze palmpaasstok heeft een betekenis. Hier kunt u lezen wat de verschillende onderdelen en kleuren voor historische betekenis hebben:

 • Deze stok heeft de vorm van een kruis, dit verwijst naar het lijden en sterven van Jezus op
  Goede Vrijdag.
 • De palmpaasstok wordt versierd met crêpepapier. Groen is de kleur van hoop en geel is de kleur van de zon, het licht.
 • De groene takjes verwijzen naar de intocht van Jezus, die op een ezeltje Jeruzalem binnen reed.
 • Het haantje verwijst naar Petrus, voordat de haan drie keer kraaide had hij drie keer gezegd dat hij Jezus niet kende.
 • De rozijnen staan symbool voor de dertig zilverlingen die Judas kreeg om Jezus te verraden.
 • De spekjes staan symbool voor de spons die de soldaten Jezus aanreikten.
 • De zuurstok verwijst naar de lans waarop de soldaten de spons met zure wijn drukten.
 • Sinaasappels en mandarijnen smaken soms een beetje zuur net als de zure wijn die de soldaten aan Jezus te drinken gaven.
 • Pelpinda’s en een pelpinda heeft twee kanten waar de pinda kan openbreken. Dit geeft de keuze van Pilatus aan: moest hij Barrabas of Jezus vrijlaten? (Tip: Rijg ze aan een touwtje met naald en draad anders vallen ze er telkens vanaf).
 • Het snoep en de andere versiersels dat zijn tekens van vreugde over het nieuwe leven dat Pasen gaat brengen en deze geven aan dat Palmpasen een feest is.

Je kan bijvoorbeeld ook wat chocoladepaaseitjes in een zakje doen en deze aan de stok hangen. Ook gaan er vaak zakjes thee op en een zakje drinkbouillon.

De onderdelen zorgen hiervoor! De andere onderdelen neem je  zelf mee (tip: gebruik zakjes met lint of touw, zo bevestig je het makkelijk aan de stok.)
Het is de bedoeling dat je de palmpaasstok na afloop van de viering op zondag 25 maart naar en parochiaan brengt die het nodig heeft in verband met een ziekte of voor een steuntje in de rug. Je krijgt dan van de leiding van de werkgroep kinderwoorddienst een adres om deze stok te bezorgen. En dat wordt altijd heel erg gewaardeerd. Het is ook altijd een leuk fotomomentje wat we dan in de digitale nieuwsbrief en op de website een plekje kunnen geven.

Het is voor ons handig om te weten hoeveel kinderen er mee doen.
Geef daarom je naam en woonplaats door via de e-mail
voor zaterdag 10 maart.

Het e-mailadres is mariska@jj-projectlead.nl van Mariska Hogewoning en daar kan je ook terecht als je vragen hebt. We hopen dat je erbij bent!

De werkgroep kinderwoorddienst