Kinderkruisweg boeit kinderen tot het laatst

,,Heeft die pastoor echt zichzelf geschilderd, dat zou ik

nooit doen?” Dat was zomaar één van de vele reacties van de aanwezige kinderen na afloop van de kinderkruisweg op Goede Vrijdag in de r.-k kerk in Katwijk. De aanwezige kinderen mochten met diaken Peter Winnubst meelopen langs alle veertien kruiswegstaties. Bij elke statie werd iets verteld, gebeden en gezongen door kinderkoor De Vrolijke Noot. En aan het einde mocht iedereen de meegebrachte bloemen leggen bij het grote ruwhouten kruis. 

Om de kinderen nog meer bij het verhaal van de kruisweg tweeduizend jaar geleden te betrekken, werd ook bij elke statie een passend voorwerp aangereikt. Dat moesten de kinderen dan meedragen tot de laatste statie. ,,Het is net een stripverhaal voor deze kinderen. En ik kom hier al een paar jaar met mijn twee kleinkinderen op de middag van Goede Vrijdag want ik vind het heel belangrijk dat ze dit verhaal op hun niveau meekrijgen en ze slurpen het op”, sprak een oma na afloop toen ze met haar kleinkinderen in stilte de fraaie kerk aan de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn had verlaten.

Kruiswegstaties

Pastoor J.P. Hendriks (1908-1921) was de schilder van deze veertien kruiswegstaties. Het verhaal gaat dat hij ook was geïnspireerd door de schilder Jan Toorop die al vele contacten had gehad met een eerdere pastoor, te weten Van Straelen (1874 -1901). Van hem heeft Toorop in 1904 ook een portret met pen en potlood gemaakt wat nu in het museum Catharijneconvent in Utrecht hangt.

Waar haalde pastoor Hendriks de tijd vandaan om deze veertien staties te schilderen? Niemand zal het weten, maar wat we wel zeker weten is dat hij zichzelf op één statie schilderde op de achtergrond. En om de kosten van het schilderen te dekken schilderde pastoor Hendriks de koppen van parochianen tegen betaling in. Veel beelden op deze schilderijen vervaagden in tientallen jaren. Dus met de renovatie en een schoonmaakbeurt eind jaren negentig van deze staties bleek ineens veel meer onder het vuil en stof verborgen te zijn gebleven. Benieuwd naar deze staties? Kom gerust eens langs. De foto’s van deze kinderkruisweg staan binnenkort in de rubriek ‘Fotogalerij’ op de website www.joannesdedoper.nl, kijken dus!