Er zit muziek in de Katwijkse r.-k kerk

Zaterdag 8 september op Open Monumentendag werd ook de r.-k kerk van de H. Joannes de Doper in Katwijk aan den Rijn goed bezocht door vele belangstellenden, oud(er) en jong! Lokkertjes waren zeker het vergeten angelusklokje, de door pastoor Hendriks geschilderde kruiswegstaties, de te beklimmen kerktoren, de prachtige anekdotes van gastheer Richard Hulmer over de bouw van de kerk zo ook het verhaal achter alles wat deze fraaie en één van de laatste zuivere neogotische bouwwerken geïnspireerd op architect P.J.H. Cuypers nog steeds te bieden heeft. Maar ook het ‘nieuwe’ Pels-orgel kreeg muzikale bezoekers. 

 

Een aantal bezoekers benutte de geboden kans om op het orgel te komen spelen. Dit pijporgel van 1923 wordt al vele jaren niet meer gebruikt bij de vieringen. Een elektronisch orgel zo ook een piano voor in de kerk bij het liturgisch centrum zijn nu in gebruik. Maar het plezier bij het bespelen van dit orgel van de beroemde Alkmaarse orgelbouwer was er bij deze muzikale bezoekers niet minder om.

 

‘Mooi om het verhaal te delen’

Hulmer: ,,Al met al kunnen we terugkijken op weer een hele leuke Open Monumentendag. Gaaf om het onbekende met verhalen en anekdotes aan onze gasten bekend te maken, zeker ook bij Katwijkers die hier bijna dagelijks langs ons kerkgebouw rijden.”

Wilt u meer lezen en zien over de geschiedenis van het kerkgebouw uit 1911 en haar inventaris? Dan kunt u terecht op de zeer informatieve en kleurrijke website www.joannesdedoper.nl.