Laat je verrassen achter de r.-k kerkdeuren

,,Allemachtig, nooit geweten dat een pastoor zichzelf had ingeschilderd bij die kruiswegstaties. Dan dat verhaal van het eeuwenoude verloren gewaande angelusklokje. Ik mocht er nog op slaan ook met een speciale houten hamer bij die pakkende  rondleiding door Richard Hulmer”, dit is zomaar een te voorspellen reactie van een bezoeker aan de r.-k kerk van de H. Joannes de Doper in de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn op Open Monumentendag. Wilt u zich ook laten verrassen over wat dit kerkgebouw uit 1911 en eeuwenoude parochie te bieden heeft? Kom zaterdag 8 september op Open Monumentendag van 10.00 – 17.00 uur zeker even langs. 

 

Voor 2018 is landelijk het thema ‘In Europa’ vanwege het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Maar in deze r.-k kerk wordt, misschien wat tegendraads, aandacht gevraagd voor de lokale pareltjes van dit kerkgebouw. Met voldoende gastheren / gastvrouwen zijn er voor de actieve en creatieve bezoekers ook mogelijkheden om de kerktoren te beklimmen, de hoge gewelven te bekijken zo ook om het oude Pels-orgel uit 1923 te bespelen.

 

‘Er is zoveel te vertellen’

Hulmer: ,,Waarom mensen bij ons zeker
langs moeten komen? Voor het angelusklokje uit 1530, gegoten in Mechelen en vroeger bestemd voor de huidige Dorpskerk. Rechts voorin de kerk staat het Rococo-altaar van 1740-1750 en oorspronkelijk stond dit in het r.-k Jongensweeshuis in Amsterdam. Het levensverhaal van onze patroonheilige van de H. Joannes de Doper is in glas in lood te bewonderen. In 1948 gemaakt door de Maastrichtse glazenier / architect Huub Levigne. Er hangen vaandels van katholieke verenigingen van vlak na de eerste wereldoorlog, met onder andere de  K.A.B. en de Ondernemersvereniging K.R.V. Deze vaandels zijn twee jaar geleden gerestaureerd door dames van onze quiltclub. Niet het minst zijn er de kruiswegstaties, geschilderd door onze pastoor Hendriks tussen 1918 en 1925. Bijzonder is dat deze neogotische kerk in 1910 – 1911 in zeven maanden is gebouwd.”

 

Om thuis door lezen, ja natuurlijk!

In deze kerk ligt ook informatiemateriaal om mee te nemen en rustig door te lezen. Dat kan ook met twee schitterende fotoboeken die te koop zijn: ‘Kruiswegstaties’ van Jos de Wit en ‘Van stof ontdaan’ van Harry Fennes. Maar ook de cd ‘Wensdroom’ van kinderkoor ‘De Vrolijke Noot’ kan voor € 5,- van eigenaar wisselen. Hulmer: ,,In krantjes en de website van onze parochiekern www.joannesdedoper.nl kunt u er meer over lezen. ,,Tot zaterdag 8 september bij ons in de kerk? Laat je verrassen achter onze dikke, monumentale kerkdeuren.”