Gezocht: Kerstengelen en medemensen!

Vorig jaar waren er in de adventstijd, de vier weken voor Kerstmis, geruisloos en bijna onzichtbaar kerstengelen in onze parochiekern aan het werk. Ze brachten warmte, gezelligheid, aandacht, liefde en licht bij mensen die dat goed konden gebruiken, mede-parochianen.

Waarom geruisloos en bijna onzichtbaar? We komen in de bijbel op verschillende plaatsen engelen tegen, boodschappers van God. Vaak kennen we de namen van de engelen in de bijbel niet. Ook werd hun werk niet aan de grote klok gehangen. Hun boodschap was alleen bestemd voor degenen aan wie ze gericht was. Zelfs de engelen in de kerstnacht zongen alleen voor de herders in het veld. Aan de inwoners van Bethlehem ging dit bijzondere concert voorbij. Maar het moet zó mooi en indrukwekkend zijn geweest, dat de herders er, aan wie het maar horen wilde, over vertelden.

Kerstengelenproject

Zo gaat het ook weer met het kerstengelenproject in deze komend advent in zijn werk. De kerstengelen werken zoveel mogelijk in de anonimiteit. Want is het juist niet mooier om mensen steeds weer te verrassen, terwijl ze eigenlijk niet weten door wie! Het is een bijzondere manier om naar elkaar om te zien en mensen die dit nodig hebben wat extra aandacht te geven.

 

Wat doet een kerstengel?

De engel bemoedigt een toegewezen persoon in de weken voor Kerstmis. Ongeveer drie of vier keer brengt de engel een kleine attentie. Dat kan een kaartje zijn, een mooi gedicht, zelfgebakken koekjes, een kaarsje, noem maar op. Het gaat dus om het gebaar. Een engel werkt anoniem, je weet immers nooit of je een engel tegenkomt. Dus de engel hangt de attentie aan de deur of zet het neer of laat het door iemand anders bezorgen. Maar aan iedere attentie hangt een kaartje van de kerstengel, zodat de ontvanger weet dat hij of zij bezocht is door zijn of haar kerstengel.

 Wie kan een kerstengel zijn?

Iedereen! Ervaring hoef je niet te hebben en kunnen vliegen hoeft ook niet. Jong, ouder, alleen of als gezin, iedereen kan zich aanmelden als gezin. En fanatieke engelen kunnen zich ook opgeven voor meerdere adressen.

Voor wie word je een kerstengel?

Via deze brief vragen we ook om namen van medemensen die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. Dat kan iedereen zijn: ouderen en jongeren, buren en klasgenoten, kerkgangers en thuisblijvers. Er moet wel een goede reden zijn om iemand aan te dragen; engelen vliegen uiteraard niet zomaar uit! Kijk daarom goed om je heen. Wie is er altijd aan het zorgen of heeft veel zorgen? Wie heeft veel tegenslag of is vaak alleen? Er zijn genoeg mensen die wat extra liefde en aandacht kunnen gebruiken, geef ze op!

We vragen wel een korte toelichting waarom iemand in aanmerking komt voor de bezoekjes van een kerstengel. Zo kan de engel een beetje inspelen op de persoonlijke omstandigheden van de ontvanger. Uiteraard worden deze gegevens vertrouwelijk behandeld!

 

Maar nu… (vlieg)actie!

Aanmeldingen als kerstengel of voor ontvangers kun je doorgeven tot zondag18 november via de bijgevoegde kaartjes aan de brief die achterin de kerk ligt. Die mogen achterin de kerk in de speciale ‘engelen-bus’ gestopt worden of stuur een e-mail naar het uitzendbureau voor kerstengelen: kerstengelen@outlook.com.

Dit uitzendbureau verwerkt alle namen en koppelt engelen en ontvangers aan elkaar. Op de eerste zondag van advent, 2 december 2018, ontvangt iedere engel een envelop met daarin de naam, het adres en korte informatie over de ontvanger. Verder ontvang je als engel een tijdelijk contract, instructies, kaartjes voor aan de attenties en een informatiebrief voor de ontvanger. Via de brief kunnen ontvangers ook aangeven dat zij liever niets vanuit het kerstengelenproject ontvangen. Kortom, als engel ga je goed voorbereid op weg. Eigenlijk hoef je alleen nog maar uit te vliegen!