Met het hele gezin de adventsperiode in

Met de donkere weken voor Kerstmis gaan we ook de adventsperiode in, een tijd vol verwachting. Natuurlijk is voor menig kinderhart de komst van de goedheilig man deze dagen met de prachtige pakjesavond van veel groter belang. Maar ook zijn komst heeft voor die kinderen en sinterklasaanhangers met de kreet ‘vol verwachting’ te maken. Zondag 2 december om 9.30 uur wordt in de gezinsviering van parochiekern H. Joannes de Doper in Katwijk de eerste zondag van de advent gevierd. U bent van harte welkom in de kerk aan de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn en de kerkdeuren gaan om 9.00 uur wijd voor u open.   

 

,,Ik kijk er nu al naar uit”, sprak een oudere parochiaan vanmorgen, ,,Het is zo gaaf om dan te luisteren en te kijken naar dat schitterende kinderkoor De Vrolijke Noot. Zij zingen bij die gezinsviering en het is weer een heel apart moment om dan de eerste kaars van de grote adventskrans in de kerk te zien branden.” Het eerste lied van De Vrolijke Noot is dan ook niet voor niets in die gezinsviering het mooie ‘Kijken naar wat komt’. Kapelaan Boris Plavcic is de voorganger in deze viering met het thema ‘Kijken naar wat komt’. U komt toch ook?

 

Geschiedenis van advent

De naam advent komt van het Latijnse woord ‘adventus’, dat ‘komst’ betekent. In sommige streken wordt een adventskalender gebruikt, die begint op de eerste adventszondag. Vaak bevat die voor elke dag een doosje of een luikje, waarvan er elke dag eentje mag worden geopend door de kinderen. Er zit dan een chocolaatje of een klein stukje speelgoed in.

De adventskrans is uit het Duitse taalgebied overgewaaid. Ook in de Scandinavische landen komt dit gebruik veel voor. In katholieke kringen is het de traditie om de derde adventskaars een roze kleur te geven, dit als verwijzing naar de groeiende vreugde. De protestantse kerk van Noorwegen heeft deze traditie trouwens ook.

De eerste adventskrans werd bedacht door de Lutherse theoloog Johann Hinrich Wichern. Hij ving veel kinderen op die uit armoedige gezinnen afkomstig waren. De kinderen vroegen vaak wanneer het eindelijk kerst was. In 1839 besloot hij uit een houten wiel een krans te maken met vier grote en 24 kleine kaarsen. Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken en voor elke andere dag een kleine. Sinds 1860 wordt de adventskrans met dennengroen versierd, zo ook in de Katwijkse r.-k kerk.