Harry Fennes, auteur van ‘Missie geslaagd’ en ‘Van stof ontdaan’, overleden

Oud-parochiaan Harry Fennes is maandagochtend 10 december na een kortstondig ziekbed, hij werd 28 november in het Alrijne-ziekenhuis in Leiderdorp opgenomen, op 88-jarige leeftijd overleden. Na de dienst zaterdagochtend 15 december om 11.00 uur in het crematorium in Lisse, waar kapelaan Stefan Kuik voorging werd hij om 13.00 uur door de aanwezigen begeleid naar zijn laatste rustplaats op het kerkhof naast de St. Agatha-kerk in Lisse.

Hij verzorgde vele jaren voor het parochieblad ‘Het Schip’ diverse uiteenlopende stukjes uit de katholieke geschiedenis van Katwijk aan den Rijn. Zo werd ook de serie oorlogsherinneringen van pater Mikx van het St. Willibrordus-College, de voorloper van De Wilbert, gepubliceerd in De Katwijksche Post.‘Missie geslaagd’ en ‘Van stof ontdaan’

Al zijn herinneringen, teksten en foto’s hebben geleid tot de uitgave van twee boeken te weten ‘Missie geslaagd’ (november 2011) en ‘Van stof ontdaan’ (november 2012). Het eerste boek werd in de serre van De Wilbert door hem aangeboden aan burgemeester Jos Wienen.

Het eerste exemplaar van zijn tweede boek, met meer ook de parochiële geschiedenis in de breedste zin des woords, werd in ‘de kleine JOANNES’ door hem aangeboden aan Hans Schonenberg, voorzitter van het Katwijks Museum. Stukken uit dit laatste boek worden op gepaste momenten tot waardering van vele lezers geregeld in De Augustinus opgenomen. Waar zijn eerste boek met en kleine oplage direct was uitverkocht is ‘Van stof ontdaan’ à € 10,- nog bij mij te koop.

Lokale katholieke geschiedenis

Met zijn voorkeur voor de katholieke lokale
geschiedenis heeft Fennes voortdurend meegedacht als er teksten moesten gedicht over een of ander onderwerp (denk maar aan de ‘Canon van Katwijk’ waar hij over de voorgangers van De Wilbert schreef), als er een beschrijving bij een foto uit een archief moest komen (waarbij hij zeker niet over één nacht ijs ging) en hield hij ook enkele lezingen in Katwijk om zijn werk bij een breder publiek onder de aandacht te kunnen brengen.

Mooi om te beleven dat er bij zijn afscheid ook diverse parochianen aanwezig waren. Door zijn werk zal hij in onze parochiegemeenschap in onze gedachten blijven. Wij wensen zijn vrouw Riet alle kracht toe om dit verlies te mogen dragen.

 

Gerard Bol.