‘Hoop doet leven’ thema van oudejaarsviering

Wat is het mooi om op de drempel van het nieuwe kalenderjaar 2019, voor het toosten met bubbels op wat komen gaat, het uitspreken van de meest spectaculaire voornemens en het mogelijk vullen van het Katwijkse luchtruim met het nodige kruit- en kleurgeweld kort nadat de klok twaalf uur heeft geslagen om dan een klein uurtje met elkaar stil te staan bij wat 2018 ons in de parochiekern heeft gebracht. Maar natuurlijk wordt er in die viering, want ik heb het over de viering van woord en gebed op maandagavond 31 december om 19.00 uur in onze parochiekerk, ook al wat vooruitgekeken naar wat er mogelijk komen gaat.
De voorganger in die viering is gebedsleider Anneke Noordermeer
en de muzikale ondersteuning wordt verzorgd door Cantemus o.l.v. dirigent / muzikaal begeleider Niek van der Meij. Het thema is ‘Hoop doet leven’ waar het verhaal van de vier kaarsen centraal staat. Daarom worden de vier kaarsen op de adventskrans aan het begin van deze viering ook aangestoken. De vier kaarsen in het verhaal staan voor: vrede, vertrouwen, liefde en de hoop. Juist de hoop, als symbool van de vierde kaars, zorgde ervoor dat de eerste drie kaarsen bij alle mensen ook brandend aanwezig blijven. Noordermeer: ,,  De vlam van de hoop zou nooit uit ieders leven mogen verdwijnen en ieder van ons zou de hoop, het vertrouwen, de vrede en de liefde juist moeten koesteren”.

Dat het licht ook centraal staat in deze viering van woord en gebed blijkt ook bij de voorbeden waar bij elke aangestoken kaars op de zevenarmige kandelaar en persoonlijke voorbede wordt uitgesproken. Na de zegenwens worden de vier kaarsen op de adventskrans gedoofd. Noordermeer: ,,Bij de uitgang en het verlaten van de kerk zullen alle aanwezigen een lichtje van hoop mogen ontvangen. De opzet is dat dit lichtje meenemen en het verder verspreiden onder allen die hen dierbaar zijn. Want hoop doet leven. En hoop is een lichtje in je hart dat vandaag moed geeft en morgen kracht.”

Bent u niet in staat door welke reden dan ook om deze oudejaarsviering maandagavond 31 december om 19.00 uur bij te wonen dan kunt u deze viering ook live volgen qua geluid en beamerprojecties via de website www.joannesdedoper.nl. U kunt daar later ook deze viering van woord en gebed terug beluisteren.

Gerard Bol.