Plaatsing van ons pijporgel

Het klinkt misschien raar, maar deze plaatsing van het pijporgel gaat met de nodige ‘toeters en bellen’ gepaard. En daar willen we u als vaste lezer van De Augustinus zeker van op de hoogte houden. De aanschaf van dit orgel, voorheen een actief muzikaal leven hebbende in de Moeder Gods Kerk in de parochiekern Voorschoten, had al om vele redenen een draagtijd langer dan die van een Afrikaanse olifant. Maar zeker dankzij o.a. de bijeengebrachte gelden bij de jaarlijkse kerkenveiling is deze aanschaf van dit schitterende pijporgel mogelijk geworden. Maar het staat er echt niet ineens. Peter Mens van de technische commissie vertelt er het nodige over.

Voorbereidingen

Mens: ,,Om te beginnen is op deze foto’s te zien dat je het orgel niet zomaar verhuist, uitpakt en kan plaatsen om er dan direct op te laten spelen door onze klasse- en vaste organist Niek van der Meij. Er moest namelijk allereerst een versterking van de ondervloer komen. Dat is een soort houtskeletbouw geworden die straks de twee kasten van het orgel gaat dragen. De andere foto toont de muur waarvan in de afgelopen weken het front van de biechtstoel is verwijderd. Ook zichtbaar is de opening in de achterste huidige koorbank, waartussen straks het pijporgel wordt geplaatst. Van die muur is straks weinig meer te zien omdat het orgel daarvoor wordt geplaatst, maar de kruiswegstaties blijven natuurlijk zichtbaar. Daar zijn we immers zo trots op met elkaar.”

 

De plaatsing

Op dinsdag 19 maart is er begonnen met het plaatsen van dit nieuwe pijporgel. De bevlogen vertellende Mens: ,,In die week worden de kasten geplaatst. Maar achteraan wordt eerst de pedaalkast neergezet. Dat is die kast met de pijpen die is gekoppeld aan het voetpedaal van het orgel. Daarna wordt daarvóór de onderkast met het klavier geplaatst. Op die onderkast wordt dan de bovenkast gezet die vooral de vorm en uitstraling van het orgel bepaalt. Dat is waar de kerkgangers vooral tegenaan kijken.”

 

Poetsen en meer

Die eerste werkweek kreeg het houtwerk
van de kast een grondige poetsbeurt, zodat deze er weer als nieuw komt uit te zien. Mens van de technische commissie: ,,In de weken daarna worden de kleppen onder de pijpen verbonden met de toetsen en worden de prachtige orgelpijpen geplaatst. Dan pas, in april dus, wordt het fraaie instrument in zijn volle omvang zichtbaar voor de kerkgangers. Halverwege de maand april zal dan ook de klank te horen zijn en kan onze eigen organist Van der Meij zich het pijporgel muzikaal eigen gaan maken.”

 

De grote vraag…?

Niemand kan op dit moment van schrijven van dit stukje, zaterdag 9 maart, zeggen wanneer dit orgel officieel in gebruik zal worden genomen en hoe dat zal gaan gebeuren. De parochianen zullen in ieder geval daar via de digitale nieuwsbrief, de website en de mededelingen in de vieringen over worden geïnformeerd. Voor de koren betekent het dat ze vanaf 23 maart drie weken een andere kooropstelling moeten zoeken, en hebben gevonden, in de kerk. Maar wat we al wel zeker weten is dat het oude pijporgel achterin de kerk, geplaatst in 1923 door de beroemde Alkmaarse orgelbouwer Pels, louter op Open Monumentendag bespeeld zal blijven worden door belangstellende binnenkomende organisten.

Gerard Bol.