Wil jij ook een palmpaasstok maken… reageer voor 1 april!

Hallo allemaal,

We gaan alweer richting Pasen. Voordat het Pasen is vieren we zondag 14 april natuurlijk Palmpasen. Jezus wordt dan als een koning ingehaald. De mensen staan met palmtakken langs de kant van de weg te juichen. Die dag vieren we dit feest ook in onze kerk. We vinden het leuk als jij ook mee doet. De kinderen van De Vrolijke Noot zijn er dan natuurlijk ook bij want zij verzorgen de muzikale begeleiding bij deze gezinsviering.

Voor iedereen die dit leuk vindt, hebben wij van de kinderwoorddienst de mogelijkheid om op zondagochtend 7 april tijdens de kerkdienst om 9.30 uur de kinderen die willen een palmpaasstok te laten versieren / aankleden.

Deze palmpaasstok* heeft een betekenis. Ze heeft de vorm van een kruis, dit verwijst naar het lijden en sterven van Jezus op Goede Vrijdag.

De palmpaasstok wordt versierd met crêpepapier* in twee kleuren. Zo is groen de kleur van hoop en de kleur geel is de kleur van de zon, het licht. Beide kleuren doen natuurlijk ook aan het voorjaar, de lente, denken. Dat komt zeker goed uit met de mooie weersvoorspellingen dit weekend.

Groene takjes aan deze stok* à verwijzen naar de intocht van Jezus, die op een ezeltje Jeruzalem binnen reed. Hij werd daar begroet door vele inwoners en onthaald op zwaaiende palmtakken alsof ze de koning ontvingen, maar het was natuurlijk heel anders.

Het haantje boven op de stok gepriemd* verwijst naar de apostel Petrus. Want voordat de haan drie keer kraaide had hij al drie keer gezegd dat hij Jezus niet kende toen omstanders hem herkenden en ernaar vroegen.

De geregen rozijnen aan een touwtje staan symbool voor de dertig zilverlingen die de apostel van de Romeinen Judas kreeg om Jezus aan te wijzen en zo te verraden. Want zij dachten dat hij een gevaarlijke koning was die een opstand van het Joodse volk tegen de Romeinse bezetters wilde organiseren.

De spekjes staan symbool voor de spons met zure wijn die de soldaten Jezus aanreikten nadat hij aan het kruis was geslagen.

De zuurstok verwijst naar de lans waarop de soldaten de spons met zure wijn drukten.

Een sinaasappel of mandarijn hangt aan de stok want deze smaken soms een beetje zuur net als de zure wijn die de soldaten aan Jezus te drinken gaven.

Pelpinda’s hangen eraan, aan een touwtje geregen, want een pelpinda heeft twee kanten waar de pinda kan openbreken. Dit geeft de keuze van de Romeinse bevelhebber Pilatus aan. Moest hij de boef Barrabas of moest hij Jezus vrijlaten?

Het snoep en de andere versiersels aan de palmpaasstok zijn tekens van vreugde over het nieuwe leven dat Pasen gaat brengen en deze geven aan dat Palmpasen een echt feest is.

Je kan bijvoorbeeld ook wat chocoladepaaseitjes in een zakje doen en deze aan de stok hangen. Ook gaan er vaak zakjes thee en / of een zakje drinkbouillon aan deze stok mee. Wees maar eens creatief of kijk maar een verder op internet op foto’s wat je allemaal aan zo’n palmpaasstok ziet hangen..

Wat moet je zelf meenemen en wat regelen wij voor jou?

De onderdelen met een * hierboven, ook geel gemarkeerd, genoemd, daar zorgen wij vanuit de kinderwoorddienst voor. De andere onderdelen, mogen ook andere dingen zijn om aan de stok te vestigen wat te denken van een leuke kaart, voorjaarsbloemen als narcissen, een tekening of brief, nemen jullie zelf mee. Onze tip is om het kleine losse goed in leuke zakjes te doen en dan met feestelijk gekleurd lint (groen of geel?) of touw aan deze palmpaasstok te bevestigen.

En dan?

Je brengt dan je eigen palmpaasstok na afloop van de viering op zondag 14 april van 9.30 uur naar een parochiaan die het nodig heeft. Je krijgt van de leiding van de kinderwoorddienst na afloop van de viering een adres. Misschien is het wel bij een bekende van jij, of iemand uit jouw straat? Altijd een mooi moment om zo iemand een geluksmomentje te kunnen bezorgen op Palmpasen.

Aanmelden!

Geef je snel op.

Mail je naam en woonplaats voor maandag 1 april naar mariska@jj-projectlead.nl

We hopen dat je erbij bent!

De kinderwoorddienst