Het leek wel een religieus corso in de r.-k kerk

Met het brengen van de meest uiteenlopende en kleurrijke bloemen bij de kinderkruisweg en de viering van Goede Vrijdag in de Katwijkse parochiekerk van d H. Joannes de Doper lag er weer een mooie uitdaging op Stille Zaterdag voor vrijwilliger Wil van Rijn. Hij maakt al jaren met de meegebrachte bloemen het grote ruwhouten kruis op dat in de paaswake ‘gebloemd’ vol in het (kunst)licht komt te staan als passend bloemrijk teken dat Jezus is opgestaan. Van Rijn: ,,Opvallend was dit jaar het geringe aantal narcissen waar ik vroeger bijna een 80% gele bloemen kon benutten, maar het resultaat was er ook dit jaar niet minder om.”

De kinderen konden in de kinderkruisweg van Goede Vrijdag ’s middags in de r.-k kerk de meegebrachte bloemen voorin de kerk leggen. Voor die kinderen was er eerst de rondgang langs de veertien kruiswegstaties die in het begin van de vorige eeuw door pastoor Hendriks waren geschilderd waarbij Jan Toorop hem van advies had gediend. Bij elke statie was er het gesprek van kapelaan Boris Plavcic met hen. Zo liet hij op een speelse wijze bij een latere statie de kinderen ook beleven wat het is om aan het kruis te worden geslagen. En natuurlijk verzorgde kinderkoor De Vrolijke Noot met mooie liederen met rake teksten de muzikale ondersteuning.

 

‘Religieus corso?’

Bij de viering van Goede Vrijdag later die dag werd het grote ruwhouten kruis binnengedragen waarbij na afloop ook bloemen door de kerkgangers werden neergelegd. Een parochiaan verwoordde het perfect na de viering van eerste paasdag: ,,Het leek wel een religieus corso met zoveel fotografen en foto’s na afloop van deze viering van dit schitterende opgemaakte kruis. Om trots op te wezen met elkaar”.

Voor meer foto’s van deze kinderkruisweg en het ‘aangebloemde’ kruis verwijzen we naar de ‘Fotogalerij’ op website www.joannesdedoper.nl.