Passiecantate ‘Who is this King?’ in de Katwijkse r.-k kerk

‘Ik had dit voor geen goud willen missen’. ‘Niet te geloven dat in deze repetities dit ervaren middenkoor Vocalis deze passiecantate zo heeft kunnen instuderen’. ‘Zo’n inspirerend begin van de Goede Week kan ik me niet meer heugen’. ‘Die Niek van der Meij achter de piano is toch wel een virtuoos! Zomaar vier reacties van verschillende bezoekers aan de passiecantate ‘Who is this King?’ na afloop van de uitvoering vrijdag 12 april om 20.00 uur in de r.-k kerk aan de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn.

Ik hoor u als trouwe lezer van deze website al denken: ,,Maar hoe kunnen deze reacties er nu al zijn, zij moeten immers nog gaan zingen?” Helemaal gelijk, maar het verloop van de repetities tot op heden op de vaste donderdagavond wijst naar een prachtige en zeer inspirerende uitvoering van dit passiestuk.

 

‘The Jerusalem Passion’ vooraf

Deze passiecantate, eerder uitgevoerd door het passieprojectkoor Vocalis in 2017, is voor jong en oud(er), van welke gezindte dan ook, een mooie en unieke gelegenheid om het alom bekende passieverhaal op een eigentijdse wijze te beleven. Daar hoeft u geen uren voor op een houten stoeltje te blijven zitten. Om in de juiste sfeer te komen worden er voorafgaand aan de passiecantate drie liederen ten gehore gebracht uit ‘The Jerusalem Passion’ van Murray Wylie en twee liederen uit de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach. Alles wordt natuurlijk vakkundig begeleid door dirigent Aldert Prast en Niek van der Meij op piano.

 

Passiecantate met passende beelden

Daarna volgt de schitterende passiecantate ‘Who is this King?’. Deze passiecantate van de componisten en tekstschrijvers Joseph M. Martin en Lloyd Larson bevat tien liederen. Echt elke liedtekst is raak en komt zeker bij u binnen en middels de beamers worden passende- en pakkende beelden geprojecteerd. Twee speciaal uitgezochte stemmen zullen de verbindende teksten uitspreken, teksten die tot nadenken zullen stemmen in de aanloop naar de Goede Week. En de goede luisteraar zal zeker in een aantal liederen van deze passiecantate flarden kunnen beluisteren van bekende paasliederen.

Wat zou het leuk zijn voor de ongeveer veertig leden van Vocalis als zij de eerste klanken toevertrouwen aan de schitterende akoestiek in deze kerk en kijkende in het kerkgebouw zien ze dan ongeveer vierhonderd enthousiaste bezoekers schouder aan schouder zitten. Reken maar dat dit beeld extra adrenaline geeft aan alle koorleden, dirigent Prast en muzikaal begeleider Van der Meij. Hoe kunnen we dat bereiken? Deel dit bericht dus met uw familie en vrienden en vriendinnen. En het is ook heel gemakkelijk, want er hoeft geen entreekaart te worden gekocht, de entree is gratis, en om 19.30 uur gaan de kerkdeuren al open om iedereen tijdig een goede zitplek te geven.

 

U komt toch ook?

Natuurlijk kunt u op een vrijdagavond 20.00 uur vele andere invullingen bedenken, om te beginnen met een half uurtje ‘banken’ bij GTST, maar het live aanwezig kunnen zijn bij de uitvoering van deze passiecantate ‘Who is this King?’ mag u toch zeker niet missen? En bent u fysiek niet in staat om vrijdagavond 12 april naar deze kerk te gaan, via de website www.joannesdedoper.nl kunt u het later ook terug beluisteren en bekijken wat de beamerprojecties betreft. Ter bestrijding van de kosten wordt er bij het verlaten van de kerk na afloop van deze uitvoering wel een deurinzameling gehouden. Wat is deze start van uw Goede Week u waard?

Gerard Bol

Foto: Astrid v.d. Valk