Reil-orgel in r.-k kerk, gewijd en bespeeld

Het had ongeveer de draagtijd van een Afrikaanse olifant, maar dan heb je ook wat. Dat betrof het moment dat de parochiekern van de H. Joannes de Doper uit Katwijk besloot het Reil-orgel uit de Moeder Godskerk uit Voorschoten over te nemen tot het moment dat dit pijporgel van orgelmakerij Reil gewijd en bespeeld gaat worden. Dat vindt namelijk plaats in de viering van zondag 7 april om 9.30 uur in de katholieke kerk aan de Kerkstraat 70. En natuurlijk is Niek van der Meij, de vaste muzikale begeleider van drie koren in deze parochiekern, de eerste die dit schitterende orgel na de wijding door pastoor Hagen mag en zal bespelen in deze viering. U bent dan ook allen van harte welkom om de eerste orgelklanken met uw eigen oorschelpen te kunnen ontvangen.

 

Drs. Leen de Best, voorzitter van de beheercommissie van genoemde parochiekern: ,,Natuurlijk laten we deze wijding niet geruisloos voorbij gaan. Naast diverse genodigden uit o.a. de gehele parochie van de H. Augustinus, orgelmakerij Reil en onze eigen Katwijkse parochiekern ben ik enorm trots op onze aanwezige technische commissie. Als ik zie wat zij aan vrijwilligersuren erin hebben gestoken om deze plaatsing mogelijk te maken, daar heb ik diep respect voor. En natuurlijk gaan we daar na afloop van de viering bij een gezellig samenzijn in ‘de kleine JOANNES’ nog dieper op in.”

 

Een lang vervulde wens in vervulling

Met het jaren geleden al niet meer langer kunnen bespelen van het orgel achterin de kerk van orgelbouwer Pels uit Alkmaar uit 1923, het defect raken van het elektronisch orgel voorin de kerk en het sluiten van de Moeder Godskerk in Voorschoten lag er een unieke kans om eindelijk een goed pijporgel te kunnen aanschaffen. Dit Reil-orgel, gebouwd in 1974, kon worden aangeschaft mede dankzij de opbrengsten van een eerder gehouden jaarlijkse kerkenveiling. Met de komst van dit pijporgel zal er ook nog het e.e.a. aan de kooropstelling moeten worden aangepast, maar ook dat gaan de leden van de technische commissie realiseren voor de viering van zondag 7 april. De Best: ,,Zo zal ons koor Cantemus het eerste koor zijn dat door een vast en zeker stralende Van der Meij muzikaal begeleid zal gaan worden.”

Een vervulde wens in foto’s

Binnenkort kunt u op de website www.joannesdedoper.nl in de rubriek ‘Fotogalerij’ de foto’s zien die dit gehele traject van demonteren in Voorschoten tot de wijding in Katwijk illustreren. Op deze website kunt u ook live meeluisteren en –kijken naar de viering van 7 april om 9.30 uur. U kunt het daar op een u geschikt moment ook terugbeluisteren. Maar veel leuker is het om er komende zondag gewoon live bij te zijn.
U komt toch ook?