Door de paus gezegende icoon ‘op bezoek’ in Tweede Kamer

Mgr. Ad van Luyn draagt de icoon het gebouw van de Tweede Kamer binnen. (Foto: Dirk Hol)

Een icoon van de Heilige Familie heeft afgelopen week een tijdelijk plekje gekregen in de gebedsruimte van de Tweede Kamer in Den Haag. De door de paus gezegende beeltenis van Jezus, Maria en Jozef reist de wereld rond om parlementariërs bewust te maken van het belang van huwelijk en gezin.

De rondreizende icoon is een initiatief van het International Catholic Legislators Network (ICLN), een niet-partijgebonden netwerk van katholieke politici dat zich inzet voor onder meer gezinskwesties, medische ethiek en religieuze vrijheid.

Op weg naar Fatima

In augustus 2018 zegende paus Franciscus de icoon tijdens een ICLN-bijeenkomst in Rome. Daarna deed de afbeelding diverse parlementen aan in Afrika, Europa en Latijns-Amerika, alsmede het Amerikaanse congres en het Europarlement.

Na Den Haag staan nog Boedapest en Madrid op het reisschema van de Heilige Familie, om in augustus te eindigen op een ICLN-bijeenkomst in Fatima, Portugal.

Plechtigheid

De icoon werd in Den Haag verwelkomd met een plechtige eucharistieviering in de Antonius van Padua-kapel, met als celebranten onder anderen voormalig bisschop van Rotterdam Ad van Luyn en vicaris Ad van der Helm.

Daarna werd de icoon overgebracht naar de gebedsruimte van de Tweede Kamer. Bij de plechtigheid waren ook ICLN-secretaris-generaal Christiaan Alting von Geusau en CDA-Kamerlid Martijn van Helvert aanwezig.

(Bron: Katholiek Nieuwsblad)