De Horizon ‘natuurt’ in ‘Het Bewaarde Land’

Ooit was de natuur dicht bij huis. Tegenwoordig is de natuur vaak veel verder weg. Kinderen komen door concurrentie van televisie en internet steeds minder buiten. Daarom is de natuur voor velen van hen iets onbekends, iets vreemds. ‘Het Bewaarde Land’ doorbreekt dit. Voor de kinderen van groep 6 van basisschool De Horizon is het inmiddels al een jarenlange traditie, het driedaagse bezoek aan ‘Het Bewaarde Land’ in Meijendel. ,,Mijn oudste zus had er van haar bezoek zes jaar geleden al van verteld en niks van gelogen. Vet gaaf dat klimmen en zelfgemaakte brandnetelsoep en bewerkte oesterzwam eten, net biefstuk”, aldus een kind van groep 6 na het laatste bezoek maandag 23 september. ‘Het Bewaarde Land’ ligt in een schitterend duin-bosgebied met enkele mooie waterplassen. Dunea (drinkwaterproducent, sponsor en natuurbeheerder) verleent sinds 1993 toestemming aan ‘Het Bewaarde Land’ om hun programma in Meijendel uit te voeren. Door de grote gevarieerdheid heeft het landschap iets sprookjesachtigs en dat deed één van de deelnemende kinderen tot de uitspraak komen: ‘Het lijkt hier wel het paradijs’. Deze kinderen zijn drie weken op rij elke maandag op pad gegaan.

 

 

Natuur… natuurlijk ‘Het Bewaarde Land’

Bij aankomst staan er altijd enkele wachters (aarde, vuur, water en lucht) klaar, of vrouwtje Fleur zelf, waar de kinderen in groepjes mee op pad gaan. Alle kinderen krijgen een écht T-shirt van ‘Het Bewaarde Land’ aan. Dan start de verkenning van het gebied met de zoektocht naar de planten en dieren die er voorkomen. Er worden eetbare planten geplukt waar vrouwtje Fleur brandnetelsoep van maakt. Alle kinderen vonden het heerlijk! Een topper voor veel kinderen was natuurlijk ook het veilig in bomen leren klimmen.

 

Kind van de natuur

Vanuit hun eigen liefde voor de natuur stimuleren de wachters dat kinderen open staan voor wat ze in de natuur kunnen waarnemen en ervaren. Ze bouwen daardoor een band op met de natuur en het verrijkt hun leven. Zo leren ze in die drie dagen veel over planten, dieren en de oerelementen water, aarde, lucht en vuur. Elk jaar weer als de kinderen na groep 8 basisschool de Horizon verlaten, is één van de mooiste herinneringen hun bezoek met groep 6 aan ‘Het Bewaarde Land’. Directeur Herbert van Elteren van de school verwoordde het na afloop treffend: ,,Het is voor alle kinderen elk jaar weer een prachtige belevenis! Onze

kinderen worden door deelname aan het programma weer echt een kind van de natuur.”

Voor meer foto’s en informatie over dit bezoek zie www.rkhorizon.nl of de Facebookpagina van basisschool de Horizon.