Kinderen maken een lichtje voor…

Op zaterdag 2 november om 19.30 uur a.s.
gedenken we tijdens een woord- en gebedsviering in de parochiekerk alle overledenen. Vanuit de traditie van ons geloof noemen we deze dag Allerzielen. Namens de werkgroep kinderwoorddienst nodig ik alle kinderen uit om voor deze dienst een graflicht te versieren. Je kunt zaterdagavond 2 november een lichtje komen versieren vanaf 19.00 uur. Na de viering van Allerzielenkunnen de kinderen deze zelfgemaakte lichtjes plaatsen op het graf of bij de urn van hun vader of moeder of grootvader of grootmoeder of een ander familielid of overleden dierbare. We houden u verder op de hoogte. Wat zou het mooi zijn als vele kinderen hieraan mee mogen werken. En natuurlijk gaan allen na de viering ook naar het fraai verlichte en uitgelichte kerkhof waar de lichtjes kunnen worden geplaatst en ook Vocalis nog het ‘Avé Maria’ zal zingen.

Zonder jou

De kinderboekenschrijfster A.M.G. Schmidt heeft het gemis van een overleden dierbare door kinderogen op een unieke wijze weergegeven in haar onderstaande gedicht ‘Zonder jou’. Misschien ook eens goed om met uw (klein)kinderen te lezen, of voor te lezen, in de aanloop naar Allerzielen. Het kan een hele mooie aanleiding vormen om met elkaar in gesprek te komen over wat we dan vieren.

 

De wereld is wonderlijk leeg zonder jou.
Er staat maar zo weinig meer in.
De hemel is aldoor zo hinderlijk blauw.
Waarom? Wat heeft het voor zin?
De merel zit zachtjes te zingen in ‘t groen.
Voor mij hoeft-ie heus zo z’n best niet te doen.
De wereld kon vol van geluk zijn, maar nou: leeg, zonder jou.

Dat zonder jou nog een lente bestaat
met ooievaars en met bloemen,
dat er een meidoorn in bruidstooi staat,
is zonder meer tactloos te noemen.
En wat is het nut van een lindelaan,
als wij er samen niet langs kunnen gaan?
Langs alle heggetjes bloeit wilde roos –
nutteloos, zinneloos.

Mariska Hogewoning / Gerard Bol.