Was het geld op in de zaal bij de 116e kerkenveiling…?

Dat was de vraag die bij menig parochiaan te beluisteren was na afloop van het bieden op de 239 benoemde kavels in de veilingcatalogus, de tien extra kavels zo ook het die avond ter plekke gerealiseerde ‘Skybox-arrangement’ bij het kerstconcert van het Vocalis kerstprojectkoor vrijdagavond 13 december. Deze laatste bracht ruim € 300,- op, waar vorig jaar de financiële teller voor deze kavel nog op € 840,- stil bleef staan. Maar men heeft dan wel voor twee personen op het balkon bij het oude orgel het mooiste uitzicht en een luxe verwenarrangement.

Met al deze kavels kwam er al zeer vroeg, om ongeveer 22.40 uur nadat er om 20.30 uur werd ‘afgetrapt’, een einde aan deze 116e kerkenveiling en stond de teller stil op de eindscore van € 21.175,-. Dat was de achtste score ooit en met deze opbrengst kunnen onder andere twee glas-in-loodramen in de kerk worden gerestaureerd.

Wat was de top tien aan opbrengsten?

Het is dus helaas niet gelukt om aan te haken bij de opbrengst van 2018 of zelfs maar in de buurt te komen van het record bedrag van 2009. Maar hoe verhoudt deze opbrengst van 11 oktober 2019 zich tot de andere opbrengsten in de top tien?

 1. € 26.828,- (2009)
 2. € 25.000,- (2018)
 3. € 22.608,- (2008)
 4. € 22.375,- (2017)
 5. € 21.773,- (2015)
 6. € 21.510,- (2011)
 7. € 21.210,- (2003)
 8. € 21.175,- (2019)
 9. € 21.123,- (2016)
 10. € 20.779,- (2012)

Je ziet dat de opbrengsten van plek 3 t/m 10 dicht bij elkaar liggen. Dan is blijkbaar vooral bepalend hoe net een ‘leuke’ kavel meer oplevert dan andere jaren, of mogelijk zijn er een bepaald jaar toch meer kavels geveild of was er zelfs meer publiek aanwezig. Persoonlijk had ik de hoop dat we na de zeer positieve opbrengst van 2018 met een bedrag van € 25.000,- konden doorpakken naar een verbetering of mogelijk zelfs naar en record opbrengst. Lag dat dan aan het aantal kavels i.v.m. 2018 dat het niet lukte? Toen waren er 252 kavels in de veilingcatalogus en waren er ongeveer een twintig extra op een lijstje. Nu in 2019 waren er 239 veilingkavels en werden er elf extra opgevoerd. Of komt het omdat we toch nog meer variatie in de kavels wensen, kavels waar nog meer en hoger op geboden kan worden door alle aanwezigen? Veilingmomentjes die ook voor nog humor en knipoogjes kunnen zorgen tussen alle andere kavels door.

Oproep aan u allen….

De kerkenveiling is er voor ons allemaal en er worden alle jaren schitterende zaken gerealiseerd met deze opbrengsten. Met dank aan de gulle gevers van de veilingkavels, de nimmer aflatende inzet van de veilingcommissieleden, de afslagers Sjaak Verkade (machtig mooie man met humor) en eerder Piet van Dijk, het bekende notariskantoor, de beheerders van ‘de kleine JOANNES’ en bovenal aan u en jou, de parochianen die er op deze avond elk jaar zijn om te kopen maar vooral om elkaar te steunen in zeer gezellige en vloeibare sferen.

Daarom mijn persoonlijke oproep aan u allen, en we hebben er nog negen maanden de tijd voor (mooie draagtijd) om allen na te denken, netwerken van relaties aan te boren en creatieve ideeën aan te boren om meer kavels voor 2020 op de veilinglijst te krijgen die nog meer mensen trekken en ook meer geld losmaken in de zaal. Wees creatief en denk en doe mee! De telefoonnummers van de leden van de veilingcommissie staan in de veilingcatalogus dus u / jij kan ze zo benaderen met uw / jouw idee.

Waar denk ik aan…?

Wat dacht je van deze mogelijke kavels?:

 • Gastles hiphop voor senioren geven?
 • Proeverij van bieren, wijnen, whisky of….?
 • Pupil van de week zijn bij een Katwijkse voetbalvereniging?
 • Gastles line dance geven?
 • Sinterklaas komt met echte Zwarte Pieten een half uur op bezoek (alleen in november en december)?
 • Grote Joannes de Doper-barbecue in…. (met mogelijkheid op eigen groepstafel)?
 • Mantelzorguur / mantelzorguren beschikbaar stellen?
 • Gastpresentator bij RTV Katwijk-radio?
 • Natuurwandeling met uitleg door duin en over strand?
 • Skyboxarrangement bij een activiteit die wordt georganiseerd?
 • Heeft u een hobby waar u een gastles voor wil geven (koken, schilderen, bloemschikken, aikido… )?
 • Bon voor toegangskaarten bij een voetbalwedstrijd met bezoek aan de businessclub na afloop?
 • Wandel- of fietsmaatje voor een bepaalde route?
 • Elke maand een verzoekplaat bij RTV Katwijk-radio mogen aanvragen?
 • Groot Joannes de Doper-diner in…. (met mogelijkheid op eigen groepstafel)?
 • Een dagje meelopen op uw bedrijf, in uw organisatie als V.I.P.?
 • Oppassen op de kleine, geheel op maat?
 • Huiskamerconcertje van een koor bij een feestje bij u thuis of op uw bedrijf of in uw organisatie?
 • Deelnemen aan bingo-surprisefeest voor … personen?
 • ……………………….

Ik geloof hier heilig in dat we zo met elkaar iets nieuws kunnen toevoegen naast al het mooie en goede dat er al is. Denk er maar eens over na en laat het de leden van de veilingcommissie maar weten. Zie dit persoonlijke bericht daarom ook als een steentje in de vijver om wat reacties los te maken. Want een opbrengst van € 21.175,- is mooi, maar er is in mijn optiek meer haalbaar.

Bedankt!

Iedereen bij deze bedankt voor het realiseren van deze 116e editie van de kerkenveiling en gezien de graagte waarmee er na 22.45 uur werd ‘gehapt’ konden de aangeleverde bittergarnituren best als kavelnummer 251 op de veilinglijst. Tot volgend jaar?

Gerard Bol.

Klik hier voor de volledige foto impressie van de Kerkenveiling 2019