Drie kosters laten katholieke feestklokken luiden

Waar André Rieu de wereld afreist met zijn orkest en drie tenoren, heeft onze parochiekern van de H. Joannes de Doper in Katwijk haar eigen drie muzikale kosters. Zonder maar één noot te zingen wisten zij zaterdag 18 januari om 13.00 uur de aanwezigen in deze kerk en heel Katwijk te boeien. Middels het indrukken van drie knoppen lieten de kosters Ibolyka Meijer, Piet Hagenaars en Ralph Severens de feestklokken van hun eigen kerk luiden. Dat was het teken dat de Actie Kerkbalans 2020 officieel van start ging. De lopers konden nu op pad in hun wijk en de enveloppen voor deze actie moeten zaterdag 1 februari binnen zijn. Maar de Actie Kerkbalans loopt natuurlijk het hele jaar door, net als het samen-kerk-zijn.

Anneke van der Valk, coördinator Actie Kerkbalans, presenteerde alles bij dit inluidmoment: ,,De lopers  van deze actie konden we zo ook weer even in het zonnetje zetten. Leuk ook dat zeven kinderen van kinderkoor.
De Vrolijke Noot er waren om het speciaal voor deze gelegenheid door dirigente Agnes Bol herschreven klokkenlied te zingen.
De beamerpresentatie van Astrid van der Valk liet in beelden goed zien waarom we samen sterk willen staan voor onze kerk. En mooi ook de bevlogen woorden van de mystery guest Severens, onze jongste koster, die met zijn persoonlijke verhaal zo inspirerend heeft gesproken waarom hij geeft voor en om zijn kerk.”


Op de website kunt u het jaarrond volgen!

In 2019 werd er voor de Actie Kerkbalans door de parochianen van deze parochiekern € 78.750,- toegezegd en bijna € 4.000,.- meer opgehaald. Van der Valk: ,,Wat gaaf als we dit jaar weer zo’n resultaat kunnen behalen. Die betrokkenheid is er zeker!” Voor alle foto’s van dit inluidmoment kunt u kijken in de rubriek ‘Fotogalerij’ op www.joannesdedoper.nl .

Kerkbalansgedicht bij het diocesane inluidmoment in Schiedamse Liduina Basiliek

In de imposante Liduina Basiliek in Schiedam werden de aanwezigen, en in het bijzonder de lopers van de Actie Kerkbalans verrast en verblijd met het gedicht ‘Kerk in balans’. Bij het inluiden van de Actie Kerkbalans 2017 in de Groote Kerk van Maassluis op zaterdag 21 januari 2017 had stadsdichter Jaap van Oostrum op verzoek van de kerkrentmeesters dit gedicht ‘Kerk in balans’ voorgedragen. Omdat het tijdloos is en zeker ook voor onze parochiekern van de H. Joannes de Doper geldt, wil ik het u zeker niet onthouden.

Kerk in balans

Al eeuwenlang roept klokgelui
de mens op naar de kerk te gaan
om de lof van God te zingen
en bij Zijn woorden stil te staan.

De kerk verbindt, klinkt het zo mooi,
mensen met God en met elkaar,
in de voetsporen van Jezus,
Hij maakte deze woorden waar.

Met Zijn grote naastenliefde
liet Jezus zien, wat God ons vraagt,
een thuis te zijn voor iedereen,
kerk, die God liefde verder draagt.

Die opkomt voor de zwakkeren,
vecht tegen onrechtvaardigheid,
oud’ren bezoekt, bedroefden troost
en wereldwijd voor vrede strijdt.

De kerk verbindt, laat het zo zijn,
op zondag, nee, op alle dagen,
dan mag zij van haar leden steeds
een bijdrage blijven vragen.

En waarom weet ik van die voordracht in Schiedam op hun diocesane inluidmoment, ook op zaterdag 18 januari 2020 om 13.00 uur? Gezien de positieve ervaringen bij het inluidmoment in 2019 in onze parochiekern was ik gevraagd om met deze werkgroep Actie Kerkbalans in Schiedam mee te denken en te ondersteunen en vooral op het gebied van de pr. Dan besef je ook dat we bij ons een prachtige organisatie hebben.

Nu is het aan onze mede-parochianen om het om te zetten met hopelijk weer een mooi financieel resultaat. U wordt middels de beamerprojectie en deze website op de hoogte gehouden van alle tussenstanden? Halen we in 2020 wel de grens van € 83.000,-?

Gerard Bol.