Inluidmomenten van parochies voor de Actie Kerkbalans 2020

Het diocesane startmoment van het bisdom Rotterdam voor de Actie Kerkbalans 2020 vindt plaats in Schiedam op zaterdag 18 januari in de Basiliek van de H. Liduina en Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans. De Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk en de Oud-Katholieke Kerk in Schiedam luiden om precies 13.00 uur de kerkklokken. In de Liduina basiliek zal dit gebeuren door kerkelijke vertegenwoordigers samen met de jongste misdienaar van de basiliek.

Ons inluidmoment

In onze parochiekern is er zaterdag 18 januari van 12.30 – 13.30 uur voor de vierde achtereenvolgende keer een inluidmoment georganiseerd.Dat doet recht aan de vaak anonieme inzet van de tientallen kerkbalanslopers maar het brengt ook een grotere bewustwording bij de parochianen teweeg. Kijk maar naar de behaalde opbrengsten deze jaren, zeker ook afgezet tegenover andere parochiekernen van onze parochie van de H. Augustinus.

Het bisdom Rotterdam nodigt uit om in te luiden

Parochies in het bisdom Rotterdam worden sinds een aantal jaren uitgenodigd om een startmoment te houden. Het resultaat van een startmoment is goede en positieve aandacht voor deze Actie Kerkbalans in de lokale media, in de week dat de brieven bij de parochianen worden bezorgd. Een laagdrempelig startmoment is een mooie manier om bekendheid te geven aan de start van de Actie Kerkbalans. Daar zijn we in Katwijk meer dan in geslaagd en, daar zijn we als parochiekern ook reuzetrots op, een voorbeeld voor veel andere parochies en parochiekernen in ons bisdom. Dat is ook terug te vinden in het ‘Dossier Katwijk’ wat de neerslag is van het diocesane inluidmoment 2019 in onze parochiekern. Dat vierden we toen met vertegenwoordigers van de andere parochiekernen van de H. Augustinus en vicaris-generaal Tjeert Visser van het bisdom Rotterdam.

Inluidmomenten in parochies van het bisdom Rotterdam

Het is misschien ook ‘leuk’ voor de belangstellenden om te zien waar er in ons bisdom nog meer de feestelijke klokken zullen luiden bij de start van de Actie Kerkbalans. Of zijn we in onze parochiekern een luidende in de woestijn? Het bisdom heeft tot op heden onderstaande aanmeldingen gekregen van kerken die op zaterdag 18 of zondag 19 januari of zelfs vandaag op vrijdag 17 januari een inluidmoment gaan organiseren:

 • Den Haag: Emmaus kerk (Parochie De Vier Evangelisten). Luidmoment op zaterdag 18 januari vanaf 12.00 uur
 • Hellevoetsluis: H. Antonius van Padua kerk (HH. Nicolaas Pieckparochie). Luidmoment op zaterdag 18 januari vanaf 12.00 uur
 • Kamerik: H. Hippolytus kerk (Parochie Pax Christi). Startmaaltijd op zondag 19 januari na de kerkdienst van 11.00 uur
 • Katwijk: H. Joannes de Doper kerk. Luidmoment op zaterdag 18 januari vanaf 12.30 uur
 • Oudewater: St. Franciscus kerk (Parochie Pax Christi). Luidmoment op zaterdag 18 januari om 11.00 uur
 • Rotterdam: HH. Laurentius- en Elisabethkathedraal. Luidmoment op zaterdag 18 januari om 13.00 uur
 • Reeuwijk-Dorp: HH. Petrus en Paulus kerk. Gezamenlijk luidmoment op zaterdag 18 januari om 13.00 uur van de katholieke kerk (Reeuwijk-Dorp), hervormde kerken (Reeuwijk-Brug, Reeuwijk-Dorp en Sluipwijk) en de gereformeerde kerk (Reeuwijk)
 • Schiedam: Basiliek van de H. Liduina en Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans (parochie De Goede Herder). Luidmoment vanaf 12.00 uur van de Protestantse Kerk, de Rooms-Katholieke Kerk en de Oud-Katholieke Kerk
 • Schipluiden: H. Jacobuskerk (parochie H. Jacobus de Meerdere). Luidmoment op vrijdag 17 januari om 20.00 uur. Tegelijkertijd luiden de klokken van de Dorpskerk (PKN)
 • Vlaardingen: H. Lucaskerk (parochie De Goede Herder)
 • Wassenaar: St. Willibrorduskerk. Startmoment op zaterdag 18 januari om 13.00 uur
 • Zoetermeer: H. Nicolaaskerk en parochiecentrum ‘De Kapelaan’ (H. Nicolaasparochie). Luidmoment vanaf 12.15 uur

Opvallend dat er maar in twee parochiekernen van onze parochie van de H. Augustinus een inluidmoment wordt georganiseerd. Dat terwijl de financiële overzichten van deze jaarlijkse actie zeker niet in alle parochiekernen de laatste jaren een positieve groei vertoonden. Waarom laat men deze eenvoudige edoch doeltreffende manier van meer (financiële) bewustwording toch liggen? Het geeft ook verbinding en een zicht- en hoorbare blijk van waardering richting de vele lopers van de Actie Kerkbalans.

Waar heeft men de klepel van de inluidklokken al eerder gevonden?

Er is al een startmoment gehouden in:

 • Maassluis: HH. Andreas, Petrus en Pauluskerk (parochie De Goede Herder). Luidmoment op zaterdag 11 januari in de Groote Kerk
 • Woerden: H. Bonaventura kerk (Parochie Pax Christi). Luidmoment op zaterdag 11 januari

‘Verder wordt er natuurlijk op verschillende plekken in de weekendvieringen aandacht besteed aan de start van deze Actie Kerkbalans’, zo meldde de persvertegenwoordiger van ons bisdom.

Wij zijn er klaar voor zaterdag 18 januari vanaf 12.30 uur, u ook?

 

Gerard Bol (met dank aan het bisdom Rotterdam voor de verstrekte informatie).