Katwijkse r.-k kerk luidt Actie Kerkbalans 2020 in.

Vele jonge en oude(re) parochianen van parochiekern H. Joannes de Doper uit Katwijk, zullen zaterdag 18 januari om 13.00 uur hun kerkklokken horen luiden en wel weten waar de klepels hangen. Want met één druk op de knop zal in deze kerk middels dit inluidmoment zicht- en vooral hoorbaar worden dat de jaarlijkse Actie Kerkbalans 2020 van start gaat.  Dat wordt van 12.30– 13.30 uur één feestelijke gebeurtenis die parochiane Anneke van der Valk, als coördinator Actie Kerkbalans, met alle aanwezigen wil delen.

Vanaf 12.30 uur wordt eenieder achterin de kerk aan de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn ontvangen met koffie- of thee-plus. Het programmaatje met als thema ‘Samen staan we sterk voor onze kerk’ begint om 12.45 uur. Na een woord van welkom en inspirerende woorden door een mystery guest zal deze de knop van de feestklokken indrukken. Om 13.00 uur worden deze geluid en wordt er aansluitend vast en zeker ook getoost op het succes van deze komende Actie Kerkbalans 2020.

‘Samen staan we sterk voor onze kerk!’

Onder het genot van een hapje en een drankje achterin de kerk kan er dan met elkaar worden teruggeblikt op dit inluidmoment. Maar er wordt zeker ook vooruit gekeken, want de parochianen hebben zoals ze daar zijn allemaal iets met onze r.-k kerk. Coördinator Actie Kerkbalans Van der Valk: ,,Het landelijke thema hebben wij vertaald naar ons eigen thema ‘Samen staan we sterk voor onze kerk!’. Ons samenzijn is zicht- en hoorbaar door de aanwezigheid van parochianen, waaronder ruim vijftig kerkbalanslopers en mogelijke andere belangstellenden. Maar er is ook een fotopresentatie van wat er jaarrond in onze parochiekern gebeurt. Investeren in de ‘levende stenen’, de vele vrijwilligers, is belangrijk. Want deze kerk verbindt mensen in roerige tijden, door liefde en in geloof, vroeger, en zeker ook nu anno 2020.”

Groeiende opbrengsten

Deze extra aandacht voor de Actie Kerkbalans wordt in de Katwijkse parochiekern goed opgepakt. Van der Valk: ,,In 2018, bij ons tweede inluidmoment, werd er € 80.835,- opgehaald. Dat was zelfs € 2.000,- meer dan toegezegd. In 2019 was er € 78.750,- toegezegd en werd er zelfs € 82.200,-  opgehaald. Dat is wel een derde van de totale begroting. Daarom ook dit jaar weer het inluidmoment om ook nu de medeparochianen erbij te betrekken. De lopers van de Actie Kerkbalans ontvangen op deze zaterdag 18 januari in de kerk ook hun materiaal. En wie onze mystery guest is… ik verklap nog niks.”

‘Samen Kerk Zijn met jong en oud(er)’

Een oudere parochiane: ,,De hele week vieren we in ons kerkgebouw. Er zijn voorgangers, kosters, koren, misdienaars, de deur is open, het gebouw is schoon. Maar er gebeurt echt veel meer in onze parochiekern, ook buiten het kerkgebouw, en zeker al veel langer dan 1911 toen dit kerkgebouw werd gewijd door de bisschop van Haarlem. Met elkáár maken we onze Kerk mogelijk, maar dat kost toch ook geld? Wat te denken van de jaarlijkse viering van het Sint Jansfeest, de aanschaf van het unieke Reil-orgel dit jaar, een uitje van de misdienaars maar zeker ook de verbindende oecumenische activiteiten met andere Katwijkse geloofsgemeenschappen of de praktische diaconie nabij en ver over onze parochiegrenzen heen. Zeker ook leuk om het 175-jarig bestaan van onze parochiekern in 2021 met elkaar te vieren. En dat moeten we toch ook met elkaar kunnen opbrengen, ja toch?”

Actie Kerkbalans raakt meer kerken

De Actie Kerkbalans is een gezamenlijke actie van de Rooms-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk en de Oud-Katholieke Kerk van Nederland. Drie kerkgenootschappen die al sinds 1973 een beroep doen op de plaatselijke geloofsgemeenschappen voor een financiële bijdrage. Jaarlijks vragen zij hun leden in de tweede helft van januari gul te geven voor hun eigen plaatselijke kerk. Deze actieperiode is van 18 januari tot 1 februari 2020. Van der Valk: ,,Wij gaan ervoor met z’n allen in onze Katwijkse parochiekern en dat luiden we zaterdag 18 januari bij ons in Katwijk met een trots gevoel in middels onze historische kerkklokken.”