Kippenvelmomenten bij Kinderkoor De Vrolijke Noot op NPO 2

,,Ontroerend om die kinderen zo te zien stralen met zingen” ,,Wat een gaaf kinderkoor, en zulke mooie teksten”, ,,Ik hield het niet droog hoor bij dat lied over de kracht van Uw liefde” en ,,Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”, zeker in de kerk!”, zomaar vier van de vele waarderende en lovende reacties op het zingen van kinderkoor De Vrolijke Noot in Katwijk na afloop van de televisieviering van het bisdom Rotterdam zondag 9 februari om 10.00 uur op NPO 2. Dirigente Agnes Bol was dan ook supertrots op wat haar kinderen muzikaal hadden
neergezet, alles geweldig begeleid door pianist Niek van der Meij.

Bol: ,,Voor de kinderen een ervaring om nooit meer te vergeten met een repetitie vooraf met al dat licht en geluid. En dan werden we ook nog opgehaald met de enige echte bus van de musical ‘Soldaat van Oranje’, passender kon het niet zijn deze dag.
Ook mooi om al die betrokken ouders te zien, meegereisd naar Roelofarendsveen of thuis voor de buis. Leuk als je later hoort dat kinderen, thuisgekomen, de viering met opa en oma en het gezin nog een keer hebben nagenoten.
Zo werd het in alle opzichten een stormachtige zondag voor De Vrolijke Noot.”

Klik hier wanneer u het interview met Agnes Bol wilt beluisteren. Dit interview is uitgezonden door RTV Katwijk tijdens RTV Magazine op 8 februari 2020. Klik dan op deze link u kan tegelijkertijd de foto’s van zondag 9 februari zien.

Gelukkig hebben we de foto’s nog…

We kennen allemaal het bekende Nederlandse gezegde dat één foto meer zegt dan duizend woorden. Daarom geen oeverloos verhaal hier, want er is zoveel over deze dag te vertellen, maar een unieke televisiebelevenis van De Vrolijke Noot vastgelegd in een aantal foto’s met korte (aansprekende en toelichtende) teksten.

Na wat verwarring vanaf 7.00 uur deze zondagmorgen of dat de bus zo kwam of niet, verscheen deze om allerlei redenen pas kort na 7.30 uur op het marktplein waar er eigenlijk al om 7.25 uur moest worden vertrokken om op tijd om 8.00 uur in Roelofarendsveen te zijn voor de generale repetitie met het draaiboek van 34 bladzijden als leidraad. Het leek op dat vroege tijdstip wel de verfilming van de bekende speelfilm ‘Gorilla’s in the mist’. Maar de komst van de enige echte bus van de musical ‘Soldaat van Oranje’ maakte alles goed bij de uitgeslapen koorleden.

 

Camera’s klaar? Licht uit, spot aan… starten maar! Er werd in de kerk volgens een kind ‘zonder kleren’ geoefend wat de pastoor Jack Glas, de acolieten en de misdienaars betrof. En de kinderen van De Vrolijke Noot hielden het nog op een warm vest of dikkere trui in enkele gevallen om te wennen aan de overgang van de warm gestookte bus naar de killere H. Petruskerk in Roelofarendsveen. Maar op verzoek van de fotografe, voor het betere fotowerk, gingen deze rap uit en stonden alle kids zangklaar in hun meer dan bekende appelgroene polo’s met opschrift.

 

Gewapend met koffie, koek en een enkel snoepje, maar bovenal met de mobiele telefoon in de aanslag om alles vast te leggen in foto’s en filmbeelden, namen de meegereisde ‘supporters’ bij de generale repetitie plaats in het ‘uitvak’. En ook zij deden in alles actief mee bij het droog oefenen voor de generale repetitie, welk een enthousiasme op de vroege zondagmorgen vanaf 8.20 uur!

 

 

Dat het leven als ouder, die heeft aangeboden om foto’s te maken niet zonder risico’s is, blijkt wel uit deze foto. Fotografe Marjolijn Vreeburg, moeder van koorlid Levi en ook leerkracht op RKBS de Horizon, moest soms ook hogere posities innemen om unieke beelden te kunnen blijven schieten. En dat is haar zeker meer dan prima gelukt. Zij is immers ook verantwoordelijk voor de prachtige foto’s die zijn meegestuurd met het persbericht van deze ochtend naar de Katwijkse media.

 

Na de generale repetitie werden de kinderen, meegereisde supporters en begeleiders in de familiekamer door de gastvrije vrijwilligers van de kerk verblijd met limonade, koffie / thee en… heerlijke poldercake. Een mooi moment voor de kids om even in diverse spelletjes wat energie kwijt te raken voordat ze om 9.50 uur weer naar de kerk mochten voor de televisieverslaglegging van 10.00 – l0.58 uur. En spelen dat ze konden, alles onder het toeziend oog van ‘A & M’, beter bekend als Agnes en Monique.

 

Natuurlijk mocht na afloop van de viering nadat vele lovende en waarderende woorden voor De Vrolijke Noot waren uitgesproken, en voor het vertrek naar huis over stormachtige wegen, de klassieke foto voor de bus niet ontbreken. En als je nog geen eigenaar bent van de ‘Gouden Duim’ dan steek je je eigen duim toch maar omhoog als teken dat je met elkaar apetrots bent op wat er muzikaal is geboden in deze viering van het bisdom Rotterdam in Roelofarendsveen. Zouden hier ook al toekomstige musicalsterren bij zitten? Over een aantal jaren weten we vast meer! Maar hou zeker de naam ‘Mats van Kampen’ in de gaten.

 

Natuurlijk na afloop bij de bus ook een hele trotse vader Dennis van der Waal met een mand met nog enkele wafels (zelfgebakken zo gaat het gerucht) die net was leeg gedeeld door zijn jarige dochter Willemijn. Zowel op de heen- als de terugreis werd er voor haar gezongen in de bus en van Agnes Bol mocht ze nog een heerlijke Lidl-knuffel ontvangen als koorpresentje. Met de solo die ze zong werd het voor Willemijn zo een extra memorabele dag.

 


Van de organisatie kregen alle kinderen nog een heerlijk chocolade ei mee als dank voor hun inzet. Dat werd bij aankomst in Katwijk bij het verlaten van de bus door Monique en Melissa Oomen uitgedeeld. En door de wafeltraktatie in de bus en de cake na de generale repetitie ging alle koek en snoep, speciaal aangeschaft door Agnes Bol voor dit muzikale schoolreisje, onaangeroerd mee naar huis. Maar het komt zeker van pas bij de latere koorrepetities want als alle kinderen er zijn bij zo’n repetitie dan moet er worden getrakteerd. En dat is dit koorjaar al een paar voorgekomen dus dat belooft wat voor de komende periode.

 

Nadat om ongeveer 12.00 uur de bus veilig weer het Katwijkse marktplein opdraaide, konden de kinderen, ouders, begeleiders thuis met eigen ogen gaan kijken en met de oren luisteren naar de televisieopnames van die ochtend. En ik denk dat menig opa en oma en gezin voor de buis heeft gezeten om op een geheel andere wijze te gaan genieten van wat het kinderkoor die ochtend live heeft vertolkt in de viering. En ik denk dat ze voorlopig nog niet raken uitgekeken, want reken maar dat ze trots zijn op hun televisieoptreden op de nationale zender NPO 2.
En het bisdom Rotterdam mag meer dan trots zijn op zo’n kinderkoor.

De Vrolijke Noot in beeld

Voor meer informatie over dit Katwijkse kinderkoor zie hun facebookpagina ‘Kinderkoor De Vrolijke Noot’ en de website www.devrolijkenoot.be. Natuurlijk is deze viering altijd nog terug te bekijken via de website van KRO-NCRV en op televisie via ‘Uitzending gemist’. Gewoon doen!

De foto’s van deze stormachtige dag zijn op deze website terug te vinden in de rubriek ‘Fotogalerij’ en een mooi door een ouder gemonteerd filmpje is terug te vinden in de rubriek ‘Filmpagina’.

Zondag 16 februari zingen ze weer om 9.30 uur in de gezinsviering van onze parochiekern van de H. Joannes de Doper in Katwijk. Dat is ook de eucharistieviering waarin alle communicanten van onze parochiekern zich gaan voorstellen en waarin De Vrolijke Noot al afscheid neemt van de vertrekkende pastoor Hagen. Een driedubbele reden om met elkaar naar deze gezinsviering te komen en gezellig schouder aan schouder in de kerkbanken plaats te nemen. Ja toch?

Gerard Bol