Onderweg met Quint over de Givt-app

Astrid van der Valk en Margreet van Nobelen van de collectanten / garde van onze kerk hebben enige tijd geleden ook met Quint gesproken om hem te informeren hoe de implementatie van de Givt-app in onze parochiekern van de H. Joannes de Doper in Katwijk is verlopen. In deze zomerse periode is het ook wel goed en leuk om te lezen hoe de invoering bij andere parochies en parochiekernen is verlopen. Daarom plaatsen we onderstaand verhaal van Quint. Van harte aanbevolen!  

Gerard Bol

‘Daar sta ik dan. In de prachtige kathedraal Sint Bavo in Haarlem. Ik kom heel regelmatig in een kerk en zeker ook in een Rooms-Katholieke kerk. Prachtige, historische gebouwen die de rit al waard zijn. Ik moet even nadenken hoe het ook alweer allemaal zit. Hoe verlopen de kerkdiensten? En hoe werkt het collecteren hier? Ik zie kaarsen en offerblokken. Kunnen mensen daar ook niet gewoon met Givt geven?

Wordt het ‘ja’ of ‘nee’?

Ik heb een gesprek met de penningmeester. Na een kleine demo is hij enthousiast en hij ziet mogelijkheden. We moeten nog wel even overleggen met de priester. Hij komt zo. De beste man komt ons tegemoet in een volledige soutane, een paars met wit priesterkleed. Ik weet me even geen raad. Hoe groet je een priester in gewaad? Kan ik hem de hand schudden of voldoet een knik? Maar alleen een knik is vreemd. Er komen twee assistenten hem uit het gewaad helpen en staat hij in ‘gewone kleding’ voor me. Ik voel het ongemak van me afglijden wanneer ik hem de hand schud.

Katholiek Nederland omarmt meer en meer de Givt-app

Deze ontmoeting is ondertussen al enige tijd geleden, nu biedt deze kerk al een hele tijd Givt aan in hun kerkdiensten. En weet ik inmiddels een stuk beter hoe het allemaal werkt. Van de zeven Bisdommen in het land zijn er drie die Givt uitproberen in een aantal parochies en kerken: de Bisdommen Haarlem-Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch. Na een testfase hopen we samen Givt verder in deze bisdommen uit te rollen. Binnenkort gaan wij richting het noorden, naar het Bisdom Groningen om kennis met ons te maken en hopen we op een later moment met de andere bisdommen aan tafel te schuiven. Lokaal zien wij Rooms-Katholieke kerken met Givt in o.a. Amersfoort, Haarlem, Amsterdam, Groningen, Nijmegen, Assen, Eindhoven en Katwijk. Vanaf het prille begin is er een Rooms-Katholieke vertegenwoordiging bij de Givt-kerken, maar het is extra bijzonder om te zien dat heel Rooms-Katholiek Nederland in beweging komt om te starten met de digitaal-fysieke geefoplossing.

Trots op de Givt-app!

Ik krijg regelmatig de vraag of wij alleen maar een bepaald kerkgenootschap bereiken. En dan blijft het leuk om te zeggen dat wij heel kerkelijk Nederland aan onze geefoplossing helpen. Met een glimlach geef ik een typisch antwoord dat wij kerkhistorisch gezien met alle kerken samenwerken, vanaf de katholieke kerken via de reformatie naar alle vrije kerken aan toe. Trots gaat misschien te ver, maar ik glunder hier wel van. Laten we wel wezen, het contrast is er wanneer ik omhoog kijk naar de top van de imposante kathedraal en een smartphone met de geefapp in mijn hand houd. En toch. Het kan. Het gebeurt. De eeuwenoude traditie omarmt ook de moderne technologie. Daar mogen we eigenlijk tóch een best een beetje trots op zijn.’

Quint.