Parochiekern H. Joannes de Doper maakt kerk-tv een stuk interessanter

De parochiekern van de H. Joannes de doper biedt al vanaf 2012 kerkvieringen aan via internet. Aanvankelijk werd het systeem aangekocht om louter vieringen op te nemen. Dit gebeurde voorheen met cassettebanden. De kerk was toe aan iets nieuws, het liefst digitaal zonder ruis of mislukte opnames waarbij cassettebanden vast liepen en uiteindelijk de spelers vol band zaten.

Een opname-computer werd aangeschaft en niet veel later konden in 2013 parochianen ook thuis via het internet alle kerkvieringen bijwonen. Dit was in die jaren echter gelimiteerd tot maximaal vijf luisteraars. Daarna zat de internetlijn van de kerk vol, je kan het je nu anno 2020 nauwelijks meer voorstellen.

Komst van het beamerteam en… beeld!

Tijden veranderen echter en met de komst van het beamerteam kwam er opeens ook beeld erbij. De livestream en opname waren toen alleen voorzien van audio. Na een upgrade in 2017 werd het mogelijk om ook de opname te voorzien van video. De livestream werd uitgebreid via het datacenter waardoor er meer kijkers thuis konden meekijken.

Van een simpele opname-computer in 2012 naar deze nieuwe digitale tijden in 2020.

‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’

De Coronacrisis dwong ook deze parochiekern om goed na te denken over de uitzendingen. Normaal keken tussen er tussen de tien en twintig mensen thuis mee. Maar In de Coronacrisis konden de servers in de datacenters het niet meer aan toen meer dan tweehonderd mensen thuis de diensten wilden volgen. Er moest dus iets gebeuren om iedereen thuis met beeld en geluid van de viering te kunnen bereiken.

In maart jl. werd dan ook na overleg snel overgegaan tot een vergroting van het streamnetwerk met het hosting bedrijf dat reeds sinds 2012 bij alle ontwikkelingen nauw betrokken is. Ook werd duidelijk dat de plaatjes van de beamer niet meer afdoende zijn. Mensen zien anno 2020 immers graag camerabeelden i.p.v. teksten en plaatjes uit een Power Point Presentatie.

Nieuwe digitale kansen benut!

In samenwerking met de leverancier is er gewerkt aan een nieuwe digitalisering voor dit kerkgebouw. Het hele systeem is op de schop gegaan en het nieuwe systeem is geïnstalleerd in de kerk. Vanaf zondag 5 juli gaat uw / jullie parochiekern live met het nieuwe uitzendsysteem dat mogelijkheden biedt voor camera’s, zangteksten in beeld, filmpjes, digitale audio en HD streaming via de website, Facebook, Youtube en via een IP-TV box thuis. Het is dan ook die zondag dat er vanuit Katwijk om 9.30 uur de livestream viering voor de gehele parochie van de H. Augustinus wordt verzorgd. Een mooie testcase!

Het beamerteam werkt momenteel hard aan de nieuwe templates voor presentaties, zangteksten en zal op 3 juli in de kerk een instructieavond bijwonen met de leverancier om vertrouwd te worden met de nieuwe systemen die veel opties bieden voor mensen in de kerk, maar ook voor de kijkers thuis. U zal daar hierna zeker over worden geïnformeerd.

Met dit nieuwe systeem maakt de kerk zich klaar voor de toekomst en kunnen bij een mogelijke tweede Coronagolf of wat dan ook meer dan vierduizend kijkers meekijken op het platform.

Wist u dat:

  • uitzendingen vanaf 2012 terug te vinden zijn op de website www.joannesdedoper.nl in ‘Uitzending gemist’?
  • elke uitzending wordt opgenomen en binnen enkele uren te bekijken is vanaf uw computer, laptop enz.?
  • het archief reeds meer dan één terabyte aan ruimte in beslag neemt in het datacenter?
  • er in coronatijd meer dan 250 mensen keken naar onze uitzendingen wat ruim 750Mb per seconde over de datacenter internetlijnen stuurde
  • de nieuwe uitzendapparatuur gelijk is aan die van een mobiele tv studio?

Zeker kijken, luisteren en genieten dus bij alle komende vieringen vanaf zaterdag 4 juli!

Gijsbert Schrijvers