Geen handen schudden, maar dankbare ogen

Wat was Nico van Maren verrast toen hij in de viering van Augustinuszondag 30 augustus naar voren werd geroepen door pastoor Rochus Franken. Hij was de vrijwilliger van het jaar geworden van de parochiekern van de H. Joannes de Doper in Katwijk. Deze werd normaliter op Sint Jansdag in juni verkozen, maar deze dag is om wereldwijd bekende redenen toen uitgesteld. ,,Ik heb Nico nog nooit zo verbaasd zien kijken, geweldig, maar man wat verdient hij het”, aldus een enthousiaste kerkganger bij het verlaten van de kerk.

Van Maren is al bijna een mensenleven lang betrokken bij het onderhoud van het kerkgebouw en andere parochiële gebouwen en dan vooral waar het de verfkwast betreft. Maar wat te denken van 35 jaar lid van de commissie Kerkenveiling waar hij al 26 jaar ook voorzitter van is. ,,En dat is niet mis, want elk jaar halen ze een bedrag van ongeveer € 22.000,- op. Die centjes zijn hard nodig om de kerk draaiend te houden. De traditie van ruim een eeuw veilingwerk blijft zo behouden mede door zijn inzet. Maar wat dacht je dat hij allemaal ook wel niet heeft gedaan bij de KRV, de katholieke Rijnvogels, niet te beschrijven! En in alles is hij een harde en stille werker op de achtergrond”, aldus de kerkganger die Van Maren zijn hartengroet als felicitatie overbracht in het kerkportaal na de viering.

Website H. Joannes de Doper

Na de ontvangst van een oorkonde en de enige echte Joanneskaars uit handen van pastoor Franken, die Van Maren eerst nog verblijdde met een gedicht over ‘vrijwilliger zijn’, de ‘struik’ uit handen van de lector was er een langdurig klaterend applaus van alle kerkgangers wat hem ten deel viel. De foto’s van deze uitreiking kunt u bekijken in de rubriek ‘Fotogalerij’.