Update 47: Hoe vullen we de vieringen in vanaf 10 oktober?

Beste parochianen van de parochie H. Augustinus

Na de ophef van afgelopen weekend over drukbezochte kerkdiensten in Staphorst heeft minister Grapperhaus gesproken met kerkelijke koepels waarin ook de Rooms- Katholieke Kerk vertegenwoordigd is. De uitkomst is dat maximaal dertig mensen bijeen mogen komen in een religieuze bijeenkomst en dat daarbij niet gezongen mag worden.

De bisschoppenconferentie heeft laten weten dat zij vóór het komende weekend komt met een vertaling van de oproep van minister Grapperhaus voor de eigen parochies.

Ik heb het bisdom gebeld om te  vragen welke richting het uit gaat. Als de verklaring vlak voor het weekend van 10 en 11 oktober komt, is het namelijk tekort dag om iedereen te waarschuwen.

Waarschijnlijk (er is nog geen definitieve verklaring) gaat het de volgende richting uit:

  • Maximaal 30 mensen per viering
  • Geen samenzang (deden we toch al niet)
  • Geen koorzang
  • Wel één of twee  cantores

Overgangssituatie in het weekend van 10 en 11 oktober

Voor komend weekend geeft dit alles een hoop onzekerheid. We weten ook niet of we op deze korte termijn iedereen kunnen bereiken. We willen u vragen, indien mogelijk,  het secretariaat te laten weten of u komt, zodat we een indicatie hebben hoeveel mensen er komen. Maar verder kunt u gewoon naar de vieringen komen zoals u dat de afgelopen weken, met inachtneming van alle Corona-maatregelen, gewend was. Vanaf het weekend van 16 en17 oktober wordt dat helaas voorlopig anders.

Weer reserveren vanaf 16 oktober 2020

Voor het fysiek bijwonen van de vieringen heeft de maximaal dertig mensen maatregel verregaande gevolgen. U moet weer reserveren indien u een viering wilt bijwonen op zaterdagavond of zondagmorgen. Dit geldt vanaf 16 oktober 2020 voor de weekendvieringen.

Dat past niet bij de gastvrije sfeer van de kerk, maar in deze situatie kan het helaas niet anders. Uw parochie had in het begin van de zomer een reserveringssysteem ontwikkeld. Dat wordt nu weer van kracht.

Hoe kunt u daarvoor reserveren?

We hebben toen geprobeerd het zo eerlijk en eenvoudig mogelijk te houden. Het volgende systeem geldt vanaf 16 oktober 2020 voor de weekendvieringen.

Zo eenvoudig mogelijk:

Zoals u ook belt naar het secretariaat van uw parochiekern om bijvoorbeeld een misintentie op te geven, zo kunt u nu ook een plek in de viering reserveren. U kunt dat ook per e-mail doen. Gewoon, uw eigen vertrouwde secretariaat bellen of mailen. De openingstijden van het parochiekernsecretariaat staan in ‘De Augustinus.’ Uw reservering moet uiterlijk donderdag voorafgaand aan de betreffende  zaterdag of zondag binnen zijn. U krijgt dan bericht of u wel / niet de viering kunt bijwonen.

Zo eerlijk mogelijk:

Op grond van het tijdstip van het telefoontje of de e-mail wordt een lijst met de volgorde van reservering gemaakt. De eerste dertig op de lijst krijgen een plek in de viering voor de aanstaande zaterdag of zondag . De volgende dertig voor de week daarop. Zij staan dan bovenaan de lijst voor die zaterdag of zondag. Zo willen we voorkomen dat altijd dezelfde personen in de kerk zitten, namelijk degenen die snel reserveren. Op deze manier komt iedereen aan de beurt, zij het misschien in een andere week.

In de doordeweekse vieringen wordt het aantal van dertig nooit overschreden. Hier kunt u gewoon naar toe komen

Los hiervan kan in de parochie van de H. Augustinus iedere zondag een viering via de livestream gevolgd worden. Elke parochiekern verzorgt twee livestream vieringen op achtereenvolgende zondagen. 

Namens het parochiebestuur en het pastorale team van de parochie H. Augustinus,

met vriendelijke groet,

Pastoor Franken.

Noot van de webredactie:

Voor onze Katwijkse parochiekern verwijzen we naar de wekelijkse uitgave van de digitale nieuwsbrief en de website www.joannesdedoper.nl. En natuurlijk kunt u zich altijd nog bij het parochiekernsecretariaat aanmelden zodat u elke vrijdag de digitale nieuwsbrief kunt ontvangen. Waarom ook niet?