Kerststal niet opgezet door drie wijzen maar zes vaklieden uit het westen

Tellen we alle jaren E.K.O. (Ervaring Kerststal Opzetten) bij deze zes parochianen die het jaarlijks voor hun rekening nemen, dan komen we zeker tot een getal dik boven de honderd. Onder leiding van Richard Hulmer, nu hoofd-herder en vroeger ook jarenlang lid van de technische commissie en nog steeds een zeer gewaardeerd lid van de evenementencommissie, gingen de vaklieden deze zaterdagochtend 19 december hard aan de slag. En gelukkig hebben we deze gezamenlijke kerststalervaring van meer dan een eeuw middels de foto’s van Anneke Noordermeer – Karremans dit jaar vastgelegd. Deze zijn in de rubriek ‘Fotogalerij’ op deze website te bewonderen.

Wie staat waar en waarom in de kerststal?

Natuurlijk kan je deze mannen wel met deze opdracht op pad sturen, maar vraag ze niks over goud, wierook ende mirre. Zij weten exact ook waar de kerstbeelden moeten staan, hoe de stal moet worden opgebouwd, rekening houdende met alle ARBO-voorschriften, met de drie kerstbomen van de lokale ondernemer de firma Moerkerk zoals ook alle andere jaren op de achtergrond.

Deze kerstbomen stonden al veel eerder in onze kerk dan andere jaren want ze vormden bij het online kerstconcert van kinderkoor De Vrolijke Noot zondagmiddag 13 december al de feestelijke achtergrond voorzien van diverse strengen sfeerrijke kerstverlichting. Heeft u al gekeken of teruggekeken naar dat online kerstconcert? Van 23 t/m 26 december zendt RTV Katwijk het vier keer uit. 

Alles klaar voor de livestream van de gezinsviering… u ook?

Dus deze zaterdagochtend al werden de bomen geplaatst achter de kerststal, die normaliter pas later een plek krijgt in de kerk. Want omdat de livestream van de gezinsviering van donderdag 24 december om 17.00 uur, bestemd voor de gehele parochie van de H. Augustinus, al deze zaterdagmiddag 19 december in onze kerk werd opgenomen om later uit te zenden moest de kerststal er natuurlijk al staan. En zeker ook omdat de voorganger, kapelaan Plavcic, na afloop van deze gezinsviering dan ook het ‘kindje Jezus’ in de krib zou kunnen leggen.

Kinderkoor De Vrolijke Noot heeft in deze livestream gezongen, maar deze uitvoering had veel voeten in de aarde door de ziekte van pianist Niek van der Meij. Hij kon gelukkig nog wel alle pianopartijen inspelen en een kwartier voor de opname was de Usb-stick met muziek  in de kerk. Helaas lag de microfoon net te dicht bij de geluidsdager waardoor je bij het terug beluisteren een te krachtige piano en een net te zacht zingend kinderkoor hoort. Maar bij de opname van de livestream zaterdag was dat in de kerk zeker niet te horen, het klonk geweldig. En laten we wel wezen… kinderen vertederen toch als je ze zo hoort en ziet zingen en het kerstverhaal ziet spelen.

Al met al werd het een prachtige gezinsviering, zie ook de foto’s in de rubriek ‘Fotogalerij’, die zeker uw huiskamer binnenkomt op 24 december om 17.00 uur (of wanneer u ook gaat kijken als de link via de website en de digitale nieuwsbrief woensdag 23 december bekend wordt gemaakt). Mede met dank aan de werkgroep gezinsvieringen die deze viering zo goed heeft voorbereid en de zes vaklieden van de kerststal.   
        

Kerstgedicht en conference over de kerststal…kerst met een glimlach!

In deze barre Corona-tijden waar we Kerstmis moeten vieren zoals we het eigenlijk niet willen, een kerstgedicht van Drs. P en een link naar een conference van Toon Hermans om toch de mondhoeken omhoog te laten gaan in de kerstperiode.

Bethlehem

We stonden nietsvermoedend in de stal,
toen kwam dat jong gehuwde stel er aan
en was er prompt een zuigeling geboren.

Er werd kortom, van alles aan gedaan
om onze nachtrust grondig te verstoren.
Het kraambezoek gedroeg zich niet beschaafd.

Er waren herders met hun toebehoren.
Uitheemse types kwamen opgedraafd
en engelen… het leek wel carnaval.

Wij dieren zijn toch altijd weer de klos
Wie komt er ons bevrijden?

Ezel en os (van Drs. P)

En wat vonden de herders ervan bij deze kerststal? Luister naar deze link en geniet, met een glimlach of gulle lach, van Toon Hermans over de gebruiken met Kerstmis en zeker aan het einde in de rol van verslaggever bij de stal van Bethlehem (passende bij deze ode aan de zes vaklieden van onze enige echte kerststal): https://youtu.be/Y3eSx7gOO74

Gerard Bol