Wereldlichtjesdag 13 december… ‘Wij denken aan jou’

Op deze tweede zondag van december zal er geen Wereldlichtjesdag-bijeenkomst zijn waarbij om 19.00 uur de aanwezigen een kaarsje kunnen aansteken ter nagedachtenis aan overleden kinderen. In plaats daarvan zal er een livestream worden aangeboden die gevolgd kan worden via www.uitvaartmetbeeld.nl/wereldlichtjesdag. Vanuit haar centrale rol biedt Apeldoorn de lokale organisaties in het land aan om Wereldlichtjesdag vanuit Apeldoorn mee te beleven.

Tijdens deze livestream, zal als vanouds de kaars worden ontstoken om 19.00 uur, worden herinneringsharten in de Wereldlichtjesdag-boom gehangen en zal er muzikale ondersteuning  zijn door Mindy en Benjamin van www.afscheidsliedjes.nl. Ook al is er geen fysieke nabijheid mogelijk om te delen met velen, we geloven dat de livestream hartverwarmend en verbindend kan zijn.

Wat doen we in onze parochiekern?

In De Augustinus, op bladzijde tien leest u er meer over. Omdat ook in onze parochiekern naast de kinderen die een plekje op ons kerkhof hebben er ook stil geboren kinderen zijn die geen plekje hebben, wordt deze zondag de boom tegenover de kindergraven gezegend en beschikbaar gemaakt om vlinders in op te hangen. Zo komt er een centrale plek waar een intens gewild kindje zijn of haar plekje in onze parochiekern mag hebben.

Op de Filmpagina vind u een video van deze zegening.

Waar komt deze dag vandaan?

Ieder jaar op de tweede  zondag in december is er sinds 1997 Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en steken zij om 19.00 uur een kaarsje aan. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht, zodat de wereld een beetje lichter wordt voor de mensen die hun kind hebben verloren en daarbij mogen beseffen dat zij niet alleen zijn met hun verdriet. Sinds 2006 is Wereldlichtjesdag ook in Nederland geïntroduceerd. Begonnen in Apeldoorn zijn er inmiddels meer dan honderd locaties waar mensen welkom zijn om samen overleden kinderen te herdenken. Hartverwarmende bijeenkomsten, die nu helaas een heel andere vorm krijgen door Corona.

Herinneringsharten

Iedereen die betrokken wil zijn en zijn / haar of een kind wil gedenken kan een herinneringshart (Hart) uitprinten en deze  beschrijven met een persoonlijke gedachte of herinnering. Wanneer men deze voor 10 december opstuurt (Wereldlichtjesdag,

Watermanstraat 50, 7324 AK Apeldoorn) dan zorgt de organisatie dat ze een plekje krijgen in de Wereldlichtjes-dag-boom in park Berg en Bos te Apeldoorn waar deze harten tot na  Kerstmis blijven hangen, zodat iedereen een kans heeft om het te gaan bekijken. En er kan via www.wenskaarsje.nl ook dit jaar digitaal weer een kaarsje worden aangestoken.

De webredactie