Parochiekern ontvangt Meerburgprijs voor renovatie glas-in-loodramen

Peter Noordermeer, lid van de beheercommissie vanuit de technische commissie en dus medeverantwoordelijk voor o.a. het onderhoud van het kerkgebouw, mocht dinsdagochtend 29 december in de kerk een cheque van € 1.000,- in ontvangst nemen. Deze werd overhandigd door Marjolein Meerburg, voorzitster van de Stichting Herinneringsfonds D.F.E. Meerburg, voor de renovatie van de glas-in-loodramen bij het Reilorgel. Dit werd op film vastgelegd en maandagavond 4 januari bij een live televisieprogramma van RTV Katwijk vertoond. Dus iedereen moest even zwijgen als het graf en… dat is gelukt. 

De drie glas-in-loodramen boven het priesterkoor werden bij het honderdjarig bestaan van de parochie in 1946 bekostigd door de parochianen. De bekende glazenier Hubertus Levigne heeft ze in 1948 voor f 1.500,- per stuk gemaakt. Ze verbeelden delen van het leven van Joannes de Doper en deze moesten al in 1999 grondig worden schoongemaakt en gerestaureerd. De glas-in-loodramen van de zijaltaren (straatkapellen) werden in 1958 door glazenier Frans Balendong geplaatst. In datzelfde jaar werden ook aan beide zijden van de kerk gebrandschilderde glas-in-loodramen geplaatst. En in 2020 is de technische commissie met een gespecialiseerd bedrijf druk in de weer geweest met de restauratie van de raampartijen bij het Reilorgel. Wat kost deze totale renovatie? ,,Centjes!”, zou mijn moeder zeggen. Maar wat ik wel zeker weet, is dat de gemeente Katwijk uit een speciaal potje ook subsidieert.

Waar komt het Meerburg-geld vandaan?

De Stichting Herinneringsfonds werd in 1989 opgericht bij het overlijden van oud-reder D.F.E. Meerburg. Dirk Meerburg liet een belangrijk geldbedrag na aan de stichting, die jaarlijks prijzengeld toekent aan verdienstelijke Katwijkers. De geldprijs, variërend tussen de € 500,- en € 2.500,-, wordt uitgereikt aan personen of organisaties die de Katwijkse cultuur willen versterken of zich op een bepaalde manier hebben ingezet op het gebied van cultuur, handel of industrie. Nu werden voor de 31ste keer deze Meerburgprijzen uitgereikt. met zeven prijzen van elk € 1.000,-. In het bestaan van deze prijs zijn er tot op heden ruim 160 prijzen uitgereikt met een totale waarde van ongeveer € 235.000,-.

Wie waren de winnaars in 2021?

Dat waren dus onze eigen parochiekern, JVC De Schuit voor een geluidsinstallatie, de Harmonie Katwijk voor hun 125-jarig jubileum, Ton Hetebrij voor een gedichtenbundel over de Katwijkse straatbeelden, de bibliotheek Katwijkvoor een Katwijks Nijntje-boekje, Lies van Beelen voor een boek over het havengebied en ikzelf voor historische fotopanelen op mijn tijdelijk initiatief ‘Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes’ in de Duinvallei.

Hoe werd het idee van onze aanvraag geboren?

Bij mijn aanvraag zag ik dat de Nieuwe Kerk in Katwijk in 2017 een Meerburgprijs van € 1.500,- had mogen ontvangen voor de renovatie van hun glas-in-loodramen. Daarom heb ik direct Peter Mens van de technische commissie getipt en met een snelle actie van de beheercommissie lag de voordracht voor een Meerburgprijs tijdig op het gemeentehuis met deze prijs tot resultaat. En die € 1.000,- is meer dan verdiend. Wilt u weten hoe het is besteed? Loop maar eens naar deze ramen en laat u maar verder bijpraten door leden van de technische commissie. Zij zullen u graag alles hierover vertellen en ook dat onze kerk van oktober 1910 tot mei 1911 is gebouwd en niet in 1918.

Gerard Bol.