Afscheid van Harry van Mierlo

Vrijdag 19 maart was er van 11.00 – 12.45 uur  de afscheidsviering van Harry van Mierlo, de vroegere vicevoorzitter van ons kerkbestuur / parochiebestuur, in de Dorpskerk in Katwijk waar een vijftig gasten aanwezig mochten zijn. Wilt u deze viering met sprekers, live muziek en foto’s / filmpjes geheel of gedeeltelijk terugkijken dan kan dat bij www.kerkdienstgemist.nl.  Vervolgens naar ‘Zuid-Holland / Katwijk / Dorpskerk’ (of toets in het vak op  ‘search’: Dorpskerk Katwijk). Na afloop werd Harry door het gezin lopende begeleid naar zijn laatste rustplaats op ons kerkhof.

Het gezin heeft ook een online gedenkplaats gerealiseerd waar ieder zijn / haar persoonlijke herinneringen aan Harry kan delen. De opzet is dat ze daar over enige tijd een gedachtenisboekje van gaan maken. Wat zou het mooi zijn als er ook persoonlijke herinneringen vanuit onze parochiekern van de H. Joannes de Doper later terug te lezen zijn. U kan terecht op deze plek, en met Harry 23 jaar actief als vicevoorzitter van het kerkbestuur / parochiebestuur (in twee periodes), voorganger in gebeds- en communievieringen enz. moeten er toch herinneringen zijn voor https://www.memori.nl/gedenkplaats/harry-van-mierlo?

Aan mij was gevraagd om in genoemde afscheidsviering iets te vertellen over Harry in zijn Katwijkse periode en die toespraak wil ik hier graag met ieder die Harry van Mierlo kent delen.

Gerard Bol

Toespraak op afscheidsviering

Dacht u afgelopen woensdag na de uitslag van de verkiezingen van de Tweede Kamer ook niet: ,,Bij leven en welzijn had Harry ook op die tafel geklommen en staan juichen?”

Wat ik wel zeker weet, is dat hij enige jaren geleden bij het maken van verkiezingsfoto’s voor GemeenteBelangen in De Roskam aan de kroonluchter hing op een wijze waar Johnny Weissmuller jaloers op zou zijn geworden.    

Harry heeft Katwijk met zijn jarenlange inzet en op zijn eigen en unieke manier van ‘er zijn’ een ander gezicht gegeven. Een gezicht waar er plek en ruimte is voor iedereen. Hij benoemde zijn drive ooit als voortgekomen vanuit ‘de strijd tegen de conservatieve meerderheid’.

Leg alle teksten van advertenties en de online gedenkplaats op elkaar en twee dingen springen eruit.

Als eerste de tijd dat hij zich voor organisaties inzette. Van 1970 – 1998 raadslid van GemeenteBelangen waarvan de laatste acht jaar als wethouder. Eerst in de combinatie met de VVD en later D’66, een echte lokale ‘verkenner’, om als GemeenteBelangen verder te gaan. Een zeventien jaar als directeur bij De Wilbert. Ruim 20 jaar bij KOK Kinderopvang. Vele jaren bij de bibliotheek, een boeiender politiek dossier kan je in Katwijk niet bedenken. Jarenlange verbindende inzet bij de Rotary Katwijk – Noordwijk. En een 23 jaar voorzitter van het kerk- en parochiebestuur van de H. Joannes de Doper in Katwijk waar hij o.a. met mij ook lekenvoorganger was in gebeds- en communievieringen. Bij mijn vraag ooit aan hem of hij geen paus wilde worden, kreeg ik de mooiste glimlach van hem te zien die ik nooit meer zal vergeten.

Als je dit alles hebt gedaan ben je een ‘mensenmens’, staande op de werkvloer, dagelijks werkend met vele zeer uiteenlopende professionals en vrijwilligers en dat uitte zich in de  maatschappelijke meer dan terechte waardering en onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’. In 2012 mocht hij ook het ‘Pro Ecclesia’, een pauselijke onderscheiding, voor zijn werk in de kerk ontvangen.

Maar overal bleef hij, ook na vertrek, in beeld op welke manier dan ook. Onze Lieve Heer gaf ook Harry maar 24 uur per dag, ondanks zijn lijntje met de kerk. Tussen de te maken reizen, zijn vele bezigheden zoals ook het tennis die hem de bijnaam ‘de graveltijger van de Zeeweg’ opleverde bleef hij ieder volgen. En men kon altijd bij hem aankloppen om advies.

Als tweede springen in de advertenties de woorden eruit die hem zo typeren. Want onder de paraplu van ‘het warme wij-gevoel’ is Harry beleefd als: een markante persoon; gedreven; charmant; young at heart; enthousiast; betrokken; toegewijd; constructief; kleurrijke workaholic… een vriend! Ieder die hier zit of meekijkt kan aan elk van deze woorden wel een anekdote verbinden. Maar hij was zeker ook relativerend want toen hij als wethouder, verkleed als clown, een straattheaterfestival opende sprak hij de historische woorden ‘Het gemeentebestuur laat zo ook haar ware gedaante zien.’ Criticaster benoemde hem ooit ‘De hofnar van het College’, een Geuzennaam voor hem.

Want elke opening die Harry als wethouder verrichtte, werd in woord en daad bijzonder. Het is die knipoog die als een aorta door alles heenliep bij wat hij in Katwijk deed. Zijn gezegde was dan ook ‘Een dag zonder lach is een verloren dag’. En dat heeft Harry bij alles wat hij deed handen en voeten gegeven. Als bekwaam spreker en woordensmid wist hij de mensen te raken, te verbinden en mee te nemen in zijn denkrichting. Zijn historische uitspraak in onze kerk, in aanwezigheid van de bisschop, was dé variatie op wat Louis van Gaal ooit zei: ‘Pastores komen, pastores gaan, maar onze parochie blijft altijd bestaan.’ Hier halen velen dagelijks nog steeds kracht uit.

‘Afscheid nemen doet altijd een beetje zeer’, sprak hij in een interview bij zijn vertrek als wethouder in 1998. En nu staan wij voor een afscheid, een definitief afscheid. Maar in deze afscheidsviering is het daarom goed om de woorden van Dali aan te halen: ‘Afscheid is de geboorte van een nieuwe herinnering.’

Maar… nooit meer:

  • jouw betrokkenheid bij de vrijwilligers in onze kerk
  • jouw aanwezigheid bij de lokale verkiezingsuitslag voor GemeenteBelangen
  • jouw enthousiasme bij de Vrienden van De Wilbert en Jeroen
  • jouw trotse blik als je verhaalde over KOK Kinderopvang
  • jouw passievolle visie op de bieb als een ‘Kennis- en cultuurcentrum voor iedereen’
  • jouw oprechte, warme vriendschap bij de Rotary Katwijk – Noordwijk

Harry, dank dat jij Katwijk een ander en ruimer gezicht hebt gegeven… een Katwijk voor iedereen!

Jij wilde vaak, terecht, het laatste woord hebben en daarom eindig ik met een variatie op jouw beroemde uitspraak…: ‘Jaren komen, jaren gaan maar jij… Harry zal altijd in ons hart blijven bestaan’.

Gerard Bol,

Katwijk, 19 maart 2021.