Internetcriminelen ontdekken parochies als doelwit

Een waarschuwing van John Bakker, algemeen econoom van het bisdom Rotterdam, want internetcriminelen geven zich in e-mails uit voor pastorale beroepskrachten in een poging om de ontvanger aan te sporen geld over te maken. Bakker: ,,De afgelopen week zijn er twee incidenten in ons bisdom gemeld.

Gebleken is dat criminelen gebruik maken van bijvoorbeeld Gmail om een nieuw e-mailadres aan te maken dat er geloofwaardig uitziet. Vanuit dit e-mailadres versturen ze een bericht waarin ze bijvoorbeeld zeggen de pastoor te zijn. Het nep e-mailadres wijkt vaak maar heel weinig af van het echte e-mailadres van de pastoor. We vragen u om in de parochie aandacht te geven aan de incidenten, zodat pastorale beroepskrachten, bestuurders en parochianen alert zijn. U kunt op uw website of in uw parochieblad vermelden dat u nooit via e-mail van de pastoor om geld vraagt en dat een mail met die boodschap dus altijd nep is. Ook kunt u aangeven bij wie parochianen terecht kunnen in geval van twijfel over e-mail.” 

Meer informatie kunt u vinden op https://www.rkkerk.nl/avg-nieuws-internetcriminelen-geven-zich-opnieuw-uit-voor-pastorale-beroepskrachten/

Met vriendelijke groet,

John Bakker,

Mr. J.C.G.M. Bakker

Algemeen Econoom Bisdom Rotterdam.