Het ruwhouten kruis gebloemd… Keukenhof dicht… kerk open!

Voor de vieringen van Stille Zaterdag en Pasen is het ruwhouten kruis, dat in de viering van Goede Vrijdag werd binnengedragen begeleid door omfloerst tromgeroffel, deze zaterdagmorgen 3 april aangekleed met bloemen. Waar jarenlang Wil van Rijn het kruis aankleedde (zie foto) werd dit werk nu overgenomen door de de aanstormende jonge garde, Nel Hesselberth en Helma Boskamp (beiden ook koorlid van Vocalis). Deze ochtend gingen ze al om 6.00 uur aan de slag nadat vrijdagavond na de viering van Goede Vrijdag eerst al het plastic en bloemenpapier was verwijderd en alle bloemen het water alvast konden proeven.

Mag ik van jou van de bloemen?

Het is elk jaar spannend bij het opmaken van het kruis of er wel voldoende bloemen zijn. Moet er iets worden bijgekocht of niet? En hoe verloopt het voorjaar qua temperatuur? Zijn er voldoende gele narcissen of niet? Het is elk jaar dus weer afwachten, want de natuur laat zich natuurlijk niet leiden, gelukkig. De bloemen waar Nel en Helma het mee moesten doen waren meegenomen door de kerkgangers bij de Kinderkruisweg en de viering van Goede Vrijdag later op de dag. Maar ook bij de openstelling van onze kerk na deze vieringen kwamen parochianen bloemen brengen. En dat het resultaat er naar is, Nel en Helma waren rond 12.00 uur klaar met het opmaken van het kruis, blijkt wel uit deze fotoserie van Anneke Noordermeer.

‘Golgotha jij kleine heuvel’

Piet van Midden en Gerard van Amstel hebben ooit een schitterende Nederlandstalige ‘Matteus Passie’ gemaakt welke ook door Vocalis enige jaren geleden in onze kerk is uitgevoerd. Een aantal liederen van deze ‘Matteus Passsie’ werd bij de viering van Goede Vrijdag ook gezongen door het Vocalis-kwartet (Willy Bakker, Joke Jongeneel, Agnes Bol en Ron Noordermeer). Onderstaand lied, passend bij dit artikel, werd ook door genoemd kwartet in deze viering vertolkt.

Golgota, jij kleine heuvel,
jij vraagt wie men daar belaagt?
Jij draagt wie is God geklaagd.
Wijn met gal, een bitt’re dood,
en zijn mantel wordt verloot.
Men kan lezen wie ze doden:
Jezus, koning van de joden.

Golgota, jij kleine heuvel,
drie man tors je op je rug,
twee zijn om hun roof berucht.
Maar die ene middenin,
weet jij wat die ooit beging?
Kun jij dragen wie ze doden:
Jezus, koning van de joden.

Golgota, jij kleine heuvel,
mensen gaan hier gauw langszij,
vloeken, schelden in ‘t voorbij:
Hoe snel bouw je aan Gods huis?
Trek je zelf eens van dit kruis,
als je kunt, jij zoon der goden,
kom dan, koning van de joden!’

Golgota, jij kleine heuvel,
wordt een bergtop in de tijd
door wie op jouw schouders lijdt.
Luister mee: een laatste klacht,
in het duister van de nacht
sterft die mens zijn duizend doden,
Jezus, koning van de joden.

(Tekst: Piet van Midden / Componist: Gerard van Amstel)

Met dit artikel en natuurlijk vooral met deze foto’s wil ik alle parochianen in de gelegenheid stellen om het schitterende aangebloemde kruis te zien nu we nog steeds maar dertig kerkgangers tegelijk in de viering mogen toelaten. En een laatste persoonlijke paastip van mijn kant: ,,Ziet u / jij Helma en / of Nel, laat u ze maar weten wat u van het opgemaakte ruwhouten kruis vindt!”

Gerard Bol