Denkend aan vroeger… een muzikale duizendpoot komt binnen!

In 1989 deed na een geslaagd sollicitatiegesprek een nieuwe organist / pianist zijn intrede in onze parochie. Een geboren Katwijker nog wel, met voor Katwijkers een bekende achternaam… Niek van der Meij. Hij was snel ingeburgerd in onze parochie en werd toen allereerst muzikaal begeleider bij Cantemus en later ook van het middenkoor Vocalis, bestaat dit jaar 28 jaar, en kinderkoor De Vrolijke Noot dat in november dit jaar haar vijftienjarig jubileum viert. Hij ontpopte zich als een muzikale duizendpoot in onze parochie(kern) en dan ga je je toch echt afvragen waar hij heeft gestudeerd en wie hij verder is.

Katwijk, Den Haag en Berlijn… Niek musiceerde overal

Hij groeide op in een muzikaal gezin en na de middelbare school ging hij studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na zijn studie in Den Haag wilde hij verder en schreef zich in aan der ‘Hochschule der Künste’  in Berlijn en hij slaagde daar zelfs cum laude op  ‘Muziekgeschiedenis’. Na een paar jaar verblijf in Berlijn, om ervaring op te doen, kwam Niek terug in Nederland. Hier werd hij al gauw gevraagd als concertorganist en koorrepetitor. Hij werkte ook mee aan vele concerten en oratoriums als begeleider op piano of orgel.
Ook werkte hij mee aan uitvoeringen van het Radio Filharmonisch Orkest (opgericht in 1945) en het Groot Omroepkoor (opgericht kort na de Tweede Wereldoorlog). Maar wat we vooral moeten benoemen, is zijn muzikale medewerking aan het Koninklijk Concertgebouworkest. Een volledig en druk programma dus, en niet alleen bij ons, maar hij wordt ook regelmatig gevraagd als begeleider van concerten, oratoria en bijvoorbeeld ook bij de uitvoering van de Matthaüs-Passion door de Christelijke Oratorium Vereniging Leiderdorp en Rijnsburg.

Nieks muzikale inbreng in onze parochie(kern)

Niek begeleidt inmiddels ook al vele jaren onze drie parochiële koren tijdens de vieringen, het onvolprezen kinderkoor De Vrolijke Noot op piano en het middenkoor Vocalis op piano en af en toe nu op het Reil-orgel bij een intrede- of uittredelied. Ook het koor Cantemus  (vroeger bekend onder de naam St. Caecilia) begeleidt hij op orgel en daar is hij tevens repetitor en dirigent.

Maar Niek is zeker niet alleen dat, ook bij bijzondere vieringen is hij de vaste organist, zoals bij huwelijksmissen en avondwaken en uitvaartdiensten. Ook is hij altijd de vaste begeleider bij de zaterdagse Taizé-vieringen. Maar we herinneren ons zeker nog de uitvoering van de in onze kerk  uitgevoerde musical ‘Jozef’ en de passiecantate ‘Who is this King?’ Vaak gebeurt het dat, net voor de aanvang van de zondagviering, Niek even naar de sacristie loopt. Waarom? Om met de pastoor af te spreken wat deze als solo wil gaan zingen, als voorbeeld.

Veranderingen in de kerkmuziek na 1965

Na het Tweede Vaticaans Concilie (1962 – 1965) is er in de gezangen tijdens de vieringen veel veranderd. Het gregoriaans is grotendeels vervangen door Nederlandstalige liederen. Dat is ook voor Niek als liefhebber van deze vorm van gezangen toch wel een verlies. Veelal zijn dat nieuwe melodieën en teksten. Hij doet wel zijn best om op hoogtijdagen iets terug te laten komen en zeker ook horen van die prachtige gregoriaanse traditie. Zoals tijdens de paastijd het ‘Attende Domine’ (Luister, Heer) en het ‘Victimae paschali laudes’ en tijdens de advent en kersttijd het ‘Rorate Caeli’ (Dauwt hemelen). Dit zijn niet alleen prachtige gezangen, maar ook de teksten zijn schitterend.

Ook de missen gecomponeerd door grote componisten zoals Mozart en Schubert behoren tot zijn favorieten, en natuurlijk niet te vergeten de Italiaanse priester componist Lorenzo Perosi (1872 – 1956). Zelfs de zangers en zangeressen van het voormalige St Cecilia –koor moeten zich deze mis van Perosi zich nog kunnen herinneren.

We mogen als parochiekern toch wel erg blij en tevreden zijn met de muzikaliteit en inzet van onze huidige organist / pianist, en hopen dat hij ons nog lang ons mag blijven voorzien van zijn muzikale inbreng. En dat hij een groot liefhebber van Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) is, dat kunt u tijdens en zeker na de viering horen als hij ons Reil-orgel als geen ander bespeelt. 

Richard Hulmer

Op deze maandag 14 juni, verscheen hierboven het verhaal achter onze muzikaal begeleider, Niek van der Meij. Mooi om zo meer te weten te komen van iemand die we allen altijd zien (en vooral ook horen) in ons kerkgebouw, maar waar velen nog zo weinig van weten. Daarom heeft Richard Hulmer hem even, meer dan terecht, in het zonnetje gezet in ons parochiejubileum.

Denkend aan vroeger… schrijft u als eerste mee?

Ook deze aflevering in de serie ‘Denkend aan vroeger…’ van de hand van Hulmer is door hem met groot enthousiasme aan het papier toevertrouwd. Hij zal met deze aflevering van ‘Denkend aan vroeger’ en later ook nog zeker met vele andere bijdragen elke maandag op deze website over o.a. werkgroepen, individuele vrijwilligers, oudere parochianen en koren zichtbaar maken wat een bruisende en dynamische parochiekern we met elkaar zijn geweest en zijn in alle jaren.

Maar u kunt ook zelf uw belevenissen geplaatst krijgen, en de eerste bijdragen zijn ontvangen welke we maandag 28 juni hier plaatsen. Het betreft het verhaal over ‘Katholiek Valkenburg 1988 – 1998’ en over een parochiaan die als net gewijd priester hier in zijn eerste viering voorging. Meer dan van harte aanbevolen!.

U kan ook nog reageren hoor. Hopelijk is uw bijdrage dan ook voorzien van vele unieke foto’s variërend van een communiefeest, les op de St. Jozefschool, bij K.R.V. tot een kerstspel in de kerk enz. Gewoon doen dus en met elkaar kunnen we zo die geschiedenis, ook van de laatste zestig jaar, laten herleven voor iedereen die het wil lezen en zien. Want samen beleven we toch het 175-jarig jubileum van onze parochie? En we gaan toch ook met elkaar vol vertrouwen de toekomst tegemoet?

Stuur uw bijdrage, al dan niet compleet uitgeschreven want Richard kan altijd van uw losse zinnen en steekwoorden een prachtig verhaal maken, naar r.hulmer@casema.nl of bel hem op 071-4025028 / 06-10203892. Uw / jouw verhaal(tje), of leuke en pakkende foto met korte tekst kan dan ook op deze website geplaatst worden. Leuk om dan als ‘leverancier’ later reacties te krijgen van de vast en zeker vele lezers.

Namens de evenementencommissie,

Gerard Bol.