Denkend aan vroeger… herinneringen van twee parochianen

In de geschiedenis van onze parochie, waarvan wij dit jaar het 175-jarig jubileum vieren, zijn er ook gebeurtenissen die herinneringen oproepen bij parochianen. Hopelijk ook ter aanmoediging van anderen om hun verhaal te vertellen.
Deze keer als eerste het verhaal van Dorette van Arkel – van Schie en aansluitend de belevenissen van Mieke Gianotten – Asten. Volgen nu ook uw / jouw verhalen, hopelijk ook vergezeld met foto’s om de woorden zichtbaar te maken?

Een voorbeeld van het Rijke Roomse Leven.

Het moet een feestelijke dag worden voor de zusjes Dorette en Thérése van Schie om samen met hun nichtjes, Marja Noordermeer en Marianne van Bezouw, witte rozenblaadjes te mogen strooien bij de intrede van hun oom Piet Noordermeer, die in onze kerk zijn eerste H. Mis gaat opdragen. Dat moet voor de jongedames toch wel een hele belevenis zijn geweest. Zij hebben mooie witte bruidsjurkjes aan en de families kijken vol trots naar die vier meisjes, die precies doen, zoals ze dat geoefend hebben. Kijk hoe deze jonge dames glunderend op de foto staan.

Ook de families zijn getuige van de eerste H. Mis van de neomist (iemand die pas tot priester is gewijd) in zeg maar de ‘familiekerk’.

Een H. Mis en nog veel meer feestelijkheden

Tijdens zijn eerste mis wordt oom Piet bijstaan door pastoor van Vliet (3 maart 1956 – 2 oktober 1965). De gezongen mis, ‘Cogitationes’, werd gecomponeerd door Hendrik Andriessen. Na de mis was er natuurlijk het fotomoment en kijk ze eens stralen. Er volgt nog een dag vol feestelijkheden (zie ook het overzichtje van alle feestelijkheden). En deze bijzondere dag, zeker ook voor onze parochie, wordt afgesloten met een plechtig dank-lof door deze neomist. Het moet voor de vier meisjes toch wel een hele speciale dag geweest zijn om nooit te vergeten. Op de foto de familie en de priesters die assisteerden bij de H. Mis. Misschien herkennen we wel gelijkenissen met personen van nu en die van toen. Het zijn toch heel bekende families. Dorette, bedankt dat je deze gebeurtenis met de hele parochie hebt willen delen ons jubileumjaar.

Richard Hulmer

Een stukje geschiedenis van Katholiek Valkenburg tussen 1988 en 1998

Het Rijke Roomse leven bestond niet alleen tijdens de kerkelijke plechtigheden, maar ook voor leuke dingen was er plaats. Wat te denken van de kaart- en feestavonden in het parochiehuis? Een van deze herinneringen wordt opgehaald door Mieke Gianotten – Asten. Kent u dat liedje nog van ‘Ik heb mijn wagen volgeladen met…’? Hier volgt het verslag van Mieke.

Busje komt zo… ook in Valkenburg

In die jaren ging er al vroeg in het jaar de vraag rond: ,,Wie zou er mee willen per bus naar…?”.De aanleiding hiervoor vernamen wij van onze mededorpsbewoners. Ze waren namelijk erg nieuwsgierig naar ‘onze kloosters’. Zouden we die samen kunnen gaan bezoeken? En zo geschiedde! Een grandioos idee, schreef zr. Laetitia Kimmel in haar verslag. Aan het slot van haar verslag stond ‘Waar gaan we volgend jaar heen?’ Het was een oecumenisch gezelschap dat op 22 april 1988 met een bus met 52 personen de tocht naar de Abdij der Cisterciënzers, Trappisten in de volksmond genaamd, maakte.

Een leerzaam en voedzaam uitje

Het ontstaan, de leefwijze en de werkzaamheden werden d.m.v. een rondleiding door broeder Lambertus en dia’s belicht. Tenslotte mochten wij nog proeven van het heerlijke gerstenat, dat daar gebrouwen werd. De lunch in de vorm van een ‘rijke Brabantse koffietafel’ gebruikten wij in Moergestel. Het was allemaal ‘dik voor elkaar’ liet Cilia van Schie – Noordermeer in het verslagje weten. Zo leerden wij ook elkaar beter kennen. Dus de vraag ‘Waar gaan we volgend jaar heen?’, klonk meerdere malen terecht.

Waar zijn we niet geweest?

Nu zal ik niet van elk jaar zo’n uiteenzetting geven, maar waar we heen gingen wilt u vast wel weten?  Dit waren wat bestemmingen van de uitjes met en van Katholiek Valkenburg: het Afrikamuseum, een pastoor in Breskens, het Bijbels Openluchtmuseum, het klooster St. Catharinadal in Oosterhout, Marie Cecil Moerdijk, de zangeres, met daarna een ‘smokkelroute’, Wouw en Middelharnis (het Rien Poortvliet-museum), de Adelbertabdij in Egmond Binnen, Den Haag (de Chinese Brug) en Delft, Hilversum (het klooster van ‘de Stad Gods’) en Naarden en ‘dat gaat naar Den Bosch toe’ was de laatste bestemming (o.a. de Stichting Mensen in Nood. Steeds weer klonk uit vele kelen ‘de bus is vol, we kunnen gaan!’ En wat hebben we genoten alle keren. Deze foto is het beste bewijs dat de bus elke keer vol zat.

Mieke Gianotten – Asten

p.s.
Vraag van Richard Hulmer: ,,Deze dames zijn voor velen herkenbaar, maar zou de figuur helemaal rechts soms pastoor van Mastwijk kunnen zijn?”
Mieke, bedankt voor het delen van dit verslag met alle parochianen in ons jubileumjaar.

Denkend aan vroeger… schrijft u ook mee?

Op deze maandag 28 juni, verschenen hierboven de schitterende verhalen en persoonlijke herinneringen van twee betrokken parochianen. Laat deze aflevering een aanmoediging zijn voor velen om ook hun herinneringen in woorden en beelden (foto’s) te delen hier.   

Ook deze aflevering in de serie ‘Denkend aan vroeger…’ van de hand van Hulmer is door hem met groot enthousiasme aan het papier toevertrouwd. Hij zal met deze aflevering van ‘Denkend aan vroeger’ en later ook nog zeker met vele andere bijdragen elke maandag op deze website over o.a. werkgroepen, individuele vrijwilligers, oudere parochianen en koren zichtbaar maken wat een bruisende en dynamische parochiekern we met elkaar zijn geweest en zijn in alle jaren.

Maar u kunt ook zelf uw belevenissen geplaatst krijgen. Dus u kan natuurlijk ook nog reageren hoor. Hopelijk is uw bijdrage dan ook voorzien van vele unieke foto’s variërend van een communiefeest, les op de St. Jozefschool, bij K.R.V. tot een kerstspel in de kerk enz. Gewoon doen dus en met elkaar kunnen we zo die geschiedenis, ook van de laatste zestig jaar, laten herleven voor iedereen die het wil lezen en zien. Want samen beleven we toch het 175-jarig jubileum van onze parochie? En we gaan toch ook met elkaar vol vertrouwen de toekomst tegemoet?

Stuur uw bijdrage, al dan niet compleet uitgeschreven want Richard kan altijd van uw losse zinnen en steekwoorden een prachtig verhaal maken, naar r.hulmer@casema.nl of bel hem op 071-4025028 / 06-10203892. Uw / jouw verhaal(tje), of leuke en pakkende foto met korte tekst kan dan ook op deze website geplaatst worden. Leuk om dan als ‘leverancier’ later reacties te krijgen van de vast en zeker vele lezers.

Namens de evenementencommissie,

Gerard Bol.