Welke (oud)parochianen herkent u op deze fotopanelen?

Misschien een rare plek om dit bericht te plaatsen, maar op de dertig historische fotopanelen in de Katwijkse Duinvallei zullen vast (oud)parochianen en andere Kattuk Binders te zien zijn. Meer dan de moeite waard om eens te bekijken en op ontdekkingstocht te gaan (ingang tegenover het Shell-station). Een tweede reden van plaatsing van dit bericht is dat op bijna alle foto’s van de historische Zanderijtuinders op de achtergrond de watertoren is te zien of… onze enige echte kerktoren. Kom dus zeker kijken naar de verbinding van verleden en heden in waar Katwijk aan den Rijn om bekend stond… de tuinbouw!       

Historische fotopanelen wachten op vele kijkers

Ze staan er sinds de opening vrijdagmiddag 16 juli in de Katwijkse Duinvallei verspreid over het gehele perceel ‘Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes’, dertig genummerde historische fotopanelen. De geschiedenis van de Zanderij, haar tuinders met vele bekende Kattuk Binders, het gedicht over het leed der tuinders, een ode in liedvorm  van Drs. P, het is er allemaal te beleven bij een wandeling op het perceel van 6.900 m2. De ingang is tegenover het Shell-station aan de Provinciale Weg, maar ook via het rode fietspad wandelend langs de wijngaard te betreden.

‘Kom kijken en beleef het verleden en heden met alle zintuigen’

Initiatiefnemer Gerard Bol: ,,Natuurlijk zijn er ook fotopanelen te zien over de invulling van ‘Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes’ sinds maart 2018. Maar het is veel leuker om met die vele vrijwilligers van nu in gesprek te gaan over hun bijdrage aan dit initiatief. In de zaal ‘Katwijk aan den Rijn’ van het Katwijks Museum is trouwens ook de schitterende muurschildering van Marleen Dijkdrent, van het mini voedselbos Katwijk over de vroegere Zanderij te bewonderen. Zij heeft ook het toegangsbord geschilderd, waar ik echt heel trots op ben”.

En er zijn nu ook concrete plannen voor de bouw van een mini-Zanderijvlet waar vroeger de oogst naar de Katwijkse groenteveiling werd gevaren. Deze vlet komt dan ook in de Zandsloot te liggen. Het talud wordt nu ook bewerkt aan de binnenzijde (aan de buitenkant kan de Katwijker zo altijd nog bramen blijven plukken) en uit het zaad komen bloemen waar de bijen en vlinders op afkomen. En over het talud komt een schelpenpad waar men kan wandelen. Naast het talud wordt ook gewerkt aan ‘Chicken Hill’, een hoger gelegen ontmoetingsplek met een prachtig uitzicht over het gehele perceel.

‘Twee palen brood en één kruik koffie”

,,En voor het complete beeld kunt u de veel gevraagde herdruk van het boek over de Zanderij(tuinders) van Willem van Duijn, ‘Twee palen brood en één kruik koffie’, weer kopen. Voor maar € 15,- wordt u bij Drukwerkenzo in de Katwijkse Torenstraat de nieuwe eigenaar van een uitgave waar u de tuinders ziet verdwijnen door de opkomende huidige woonwijk. Een klassieker die niet in uw boekenkast mag ontbreken. Gewoon doen dus, en vast en zeker tot ziens bij de fotopanelen!”, aldus Bol.     

Gerard Bol