Denkend aan vroeger… de bal rolt en KRV groeit en bloeit!

Wat in 1933 klein begonnen was, op initiatief van pastoor Buijs, is in de jaren na de oorlog en in de vijftiger jaren uitgegroeid tot een volwassen en bloeiende voetbalclub. Heel veel bekende Katwijk Binders waren lid en speelden jarenlang mee op het hoogste niveau. Kijk maar eens hieronder naar de foto van het kampioenselftal van 1958. Helemaal rechtsonder, knielend, herkennen we Rian van Paridon. Dat was een speler die compleet opging in het spel. Hij is begonnen vlak na de oorlog, en hij weet nog dat hij het winkeltje van Janus Verhart, wie kent het niet, binnenliep om zich op te geven als lid van KRV.

Hij heeft, net als vele anderen, jarenlang zijn beste spel laten zien op deze velden. En voor velen was hij dé sterspeler. Op de kampioensfoto herkennen we verder ook o.a. Kees Vreeburg en Wim Lange. Ook enkele niet geboren en getogen Katwijk Binders zoals Rawie, Van Sinderen, Van Dilst en Roos maakten deel uit van dit kampioenselftal. Allen waren namelijk werkzaam op het voormalige marinevliegkamp Valkenburg. Als beloning voor het behalen van dat kampioenschap in 1958 werd er door de gemeente Katwijk een nieuwe tribune geschonken. Dus het was niet meer ‘langs het lijntje staan’, maar men kon behaaglijk zitten zeker als het regende. Ook de sportieve faciliteiten breidden zich verder uit, zeker met de toename van het aantal leden. Daardoor kwamen er natuurlijk ook meer elftallen te spelen. Dus waren er ook meer kleedruimtes, ook voor bezoekende clubs en natuurlijk de scheidsrechters, nodig op ‘De Kooltuin’.

Het legendarische kampioenselftal van 1958 met staande v.l.n.r. C.L. van Kesteren, C. Vreeburg, J v.d. Akker, W. Rawie, H. van Sinderen, G. Klinkenberg, J. ten Wolde en A. Roos. Zittend v.l.n.r. G. Fransen, J. Côhrs, H. van Dilst, W. Lange, R. Mol en R. van Paridon. Toch niet echt veel bekende namen van Kattuk Binders in deze selectie te ontdekken!

Hoe katholiek moet een KRV-spits zijn?

Langzamerhand groeide ook binnen KRV de vraag: ,,Hebben geloof en sport iets met elkaar te maken? Is dit nog wel op deze manier te handhaven?” Voorzitter Kees van Kesteren: ,,Voor mij hoeft het niet meer, maar het staat immers zo in de statuten.
En pas in 1988 kunnen de statuten weer veranderd worden.”
Ook pastoor Raadschelders (18 december 1970 – 1 oktober 1981), hij was inmiddels geen geestelijk adviseur van KRV meer, zei: ,,Het r.-k predicaat van een vereniging is een zaak van twijfel geworden.” Deze opmerkingen hadden ook te maken met het feit dat steeds meer leden niet-katholiek waren. En ook het aantal voetballende marinemensen nam steeds meer toe.

Groei en bloei op sportpark ‘De Kooltuin’

Zomaar een jeugdelftal op een zaterdagochtend op sportpark ‘De Kooltuin’. Wie is wie? Zoekt u mee? En laat het Richard Hulmer maar weten.

Het damesvoetbal bij KRV is in 1970 begonnen dus we hebben het vijftigjarig jubileum in de coronaperiode helaas aan ons voorbij moeten laten gaan. Maar het enthousiasme spat al van deze eerste foto af. Weet u wie nu wie is? Laat het Richard Hulmer ook maar weten.

De jeugd heeft de toekomst’, maar voor onze voetbalclub was dat niet het enige perspectief. Wat te denken van het snel toenemen van het aantal leden?
Niet alleen de herenelftallen groeiden gestaag, maar ook de junioren en wat te denken van de pupillen? In de hoogtijdagen van KRV waren er zelfs veertien herenteams, dertien juniorenteams en 23 pupillenteams actief. Heel bijzonder blijven natuurlijk de 5 G-teams. Alle teams speelden in de competitie en de thuiswedstrijden werden ook druk bezocht evenals de ‘derde helft’ in de kantine na afloop op sportpark ‘De Kooltuin’.  Wat ook niet mag worden vergeten, dat er maar liefst twaalf dames- en meisjesteams meededen in de verschillende competities. Alles bij elkaar dus een mooi vooruitzicht richting een ‘rijke’ voetbaltoekomst, of waar een klein Rijndorp zich behoorlijk manifesteert in de regio. In een volgende aflevering in deze serie van ‘Denkend aan vroeger’ het vierde en laatste deel van de verhalen over het ontstaan en de groei van deze voetbalvereniging KRV.

Richard Hulmer

Denkend aan vroeger… schrijft u ook mee?

Op deze dinsdag 7 september verscheen hierboven het derde verhaal uit vroegere voetbaljaren van KRV. Heeft u daar ook nog leuke anekdotes over, of weet u iets leuks / bijzonders te melden over één van de spelers / spelertjes / speelsters op een elftalfoto? Laat het Richard Hulmer maar weten dan kan hij het vast en zeker benutten in een volgende uitgave.    

Ook deze aflevering in de serie ‘Denkend aan vroeger…’ van de hand van Hulmer is door hem met groot enthousiasme aan het papier toevertrouwd na een gesprek met o.a. Rian van Paridon.

Hij zal met deze aflevering van ‘Denkend aan vroeger’ en later ook nog zeker met vele andere bijdragen elke maandag op deze website over o.a. werkgroepen, individuele vrijwilligers, oudere parochianen en koren zichtbaar maken wat een bruisende en dynamische parochiekern we met elkaar zijn geweest en zijn in alle jaren.

In de uitgave van de digitale nieuwsbrief komende vrijdag 10 september wordt deze aflevering dus ook weer geplaatst. En een klein doorkijkje naar de aflevering van maandag 13 september op deze website, dan verschijnt er een prachtig verhaal over de geschiedenis en de betekenis van de schitterende en historische glas-in-loodramen in ons kerkgebouw.

Maar u kunt ook zelf uw belevenissen geplaatst krijgen. Dus u kan natuurlijk ook nog reageren hoor. Hopelijk is uw bijdrage dan ook voorzien van vele unieke foto’s variërend van een communiefeest, les op de St. Jozefschool, een kerstspel in de kerk enz. Gewoon doen dus en met elkaar kunnen we zo die geschiedenis, ook van de laatste zestig jaar, laten herleven voor iedereen die het wil lezen en zien. Want samen beleven we toch het 175-jarig jubileum van onze parochie? En we gaan toch ook met elkaar vol vertrouwen de toekomst tegemoet?

Stuur uw bijdrage, al dan niet compleet uitgeschreven want Richard kan altijd van uw losse zinnen en steekwoorden een prachtig verhaal maken, naar r.hulmer@casema.nl of bel hem op 071-4025028 / 06-10203892. Uw / jouw verhaal(tje), of leuke en pakkende foto met korte tekst kan dan ook op deze website geplaatst worden. Leuk om dan als ‘leverancier’ later reacties te krijgen van de vast en zeker vele lezers.

Namens de evenementencommissie,

Gerard Bol.