Denkend aan vroeger… FC Rijnvogels, andere naam… hetzelfde gevoel

De ‘Bar-ladies’ van KRV in vroegere jaren en weet u nog wie ze zijn? Laat het Richard Hulmer maar weten.

De Katwijk Rijnvogels groeide en bloeide in de jaren zeventig en tachtig naar grote hoogte. Het werd een belangrijke voetbalclub in de hele regio en zelfs daarbuiten. Ook de accommodatie werd steeds beter met o.a. goede kleedkamers, douches en een prima uitgeruste kantine. De kantine werd toen gerund door de zogenaamde ‘Bar-ladies’ die spelers en bezoekers voorzagen van de nodige ‘verfrissingen’. Ook hier heette dat toen al ‘de derde helft’.

Een bloeiende jeugdafdeling.

De junioren F2, zo heette het toen nog, met opvallend veel verschillende soorten kleding voor één jeugdteam… toen kon dat nog! Wie zijn het? Laat het Richard Hulmer maar weten.

Ook in deze afdeling was de groei zeer zeker aanwezig. Wie zaterdagsmorgen op sportpark ‘De Kooltuin’ kwam, zag dat alles in gereedheid was gebracht zodat het hele programma netjes afgewerkt kon worden. En ja, wie de jeugd heeft die heeft de toekomst. De man achter het hele jeugdgebeuren was toen Dick Venema. Hij zorgde ook voor de begeleiding van maar liefst vijftien elftallen en elk van deze elftallen had dan ook een eigen  begeleider.

En toen waren ook de dames en de meisjes aan de bal

FC Rijnvogels dames

De afdeling damesvoetbal werd gestart in 1970 en ook hier zat de groei er goed in. Er waren in de hoogtijdagen wel twaalf dames- en meisjeselftallen. Eerst was er wat ‘wild voetbal’, maar dat werd in 1972 heel officieel met echt competitievoetbal. Zover was Quick Boys nog lang niet en zo kwam het complete Quick Girls- team naar KRV.  Het was toen voor het damesvoetbal een heerlijke toptijd. In 1973 begon een imposante reeks van overwinningen in de competitie. Door hun spel viel een tweetal speelsters op en zij werden zelfs opgeroepen voor het Leidse selectieteam, Nel van Beelen en Jannie Pronk. Er volgden dan ook nog vele overwinningen in die jaren.

Maar dat ging niet altijd  zonder slag of stoot. In 1976 kwam er een nieuwe generatie damesvoetballers. En in 1977 was er nog een succes, het tot dan toe niet zo succesvolle tweede dameselftal, werd kampioen. Maar daarna ging het even mis bij de damesafdeling. Er ontstonden strubbelingen tussen de dames van de zaterdag- en de zondag afdeling. Maar dankzij het vele werk van Willem Freke ging de hele  damesafdeling weer soepel draaien en werd de scheiding van zaterdag en zondag weer ongedaan gemaakt. Vanaf dat moment werd er door de dames alleen nog op zaterdag gevoetbald.

Gezamenlijk de voetbaltoekomst in

Een ontspannen en tegelijk ook stoere foto van een team van KRV. Weet u wanneer deze foto is gemaakt en wie de scheidsrechter is en deze spelers / begeleiders zijn? Laat het Richard Hulmer maar weten.

Het werd wel steeds drukker op en om ‘De Kooltuin’, en dat kwam waarschijnlijk ook door het feit dat er een paar honderd meter verderop ook een voetbalclub speelde. Dat was ‘Met Vereende Krachten Voorwaarts’, een vereniging louter voor het op Valkenburg geplaatste marinepersoneel en hun familie. Maar MVKV had naast het voetbalgebeuren ook een echte tennis- en volleybalafdeling. Ook het feit dat veel marinemannen al voetbalden bij KRV, was een reden dat de beide besturen besloten om eens met elkaar te gaan praten en te bezien wat de mogelijkheden en kansen waren van een eventuele fusie.  De vraag was vooral hoe de leden hierin stonden. Er werd gepraat, over en weer, en zeker bij de beide besturen groeide het idee dat een fusie misschien wel beter was voor beide clubs. Er volgde dus diverse algemene ledenvergaderingen en uiteindelijk waren bestuur en leden het erover eens. Zo kwam er een fusie die werd bekrachtigd op 28 mei 2004. RK KRV en v.v. MVKV werden FC Rijnvogels dus het predicaat ‘RK’ ging er dus af.

Kom eens kijken op sportpark ‘De Kooltuin’!

FC Rijnvogels heren

Nu, anno 2021, speelt het herenteam van FC Rijnvogels op zaterdag in de KNVB-competitie in de hoofdklasse A, na één jaar in de derde divisie te hebben geacteerd met schitterende lokale derby’s met zeer veel toeschouwers vanwege het mooie weer. En de dames dan? Het vlaggenschip speelt ook op zaterdag en zelfs in de Topklasse, de hoogste afdeling in het damesamateurvoetbal. En de club groeit nog steeds. Dus de beslissing in 2004 om te fuseren, blijkt een goed besluit te zijn geweest. Zeker ook kijkende naar de vele spelertjes die de afgelopen jaren vanuit het AZC zijn gaan ‘ballen’ op ‘De Kooltuin’. En wat te denken van de bouw van de nieuwe wijk op de plek van het voormalige vliegkamp?

Op de website www.fcrijnvogels.nl kunt u alles zien en lezen over hoe er wordt gebald wetende dat alles mei 1933 is begonnen op voorspraak van pastoor J.P. Buys. En wilt u de hoogste elftallen live zien spelen op ‘De Kooltuin’? Dat kan want de heren spelen als ongeslagen koploper zaterdag 2 oktober om 14.30 uur thuis tegen het immer lastige Achilles Veen. Gevolgd om 17.00 uur door de dames die hun eerste thuiswedstrijd spelen tegen DSS. Twee topwedstrijden voor één toegangskaartje, mooier kunnen we het niet aanbevelen!   

Nawoord

Deze vier afleveringen in de serie ‘Denkend aan vroeger’ vertelden  natuurkijk niet alles. Er is in het bestaan van KRV in ongeveer 88 jaar (vanaf 1933), zoveel gebeurd, en er zijn zoveel bestuurders, coaches, begeleiders, voetballers en ook veel vrijwilligers in touw geweest, dat het haast ondoenlijk is iedereen bij naam te noemen. Hopelijk leveren deze verhalen wel mooie herinneringen op. En herinneringen… die  moeten we koesteren!

Richard Hulmer

Denkend aan vroeger… schrijft u ook mee?

Op deze maandag 20 september verscheen hierboven de vierde en laatste aflevering over KRV. In de uitgave van de digitale nieuwsbrief komende vrijdag 24 september wordt deze aflevering dus ook weer geplaatst. Ook deze aflevering in de serie ‘Denkend aan vroeger…’ van de hand van Richard Hulmer is door hem met groot enthousiasme aan het papier toevertrouwd na diverse gesprekken en het nodige leeswerk. 

Hij zal met deze aflevering van ‘Denkend aan vroeger’ en later ook nog zeker met vele andere bijdragen elke maandag op deze website over o.a. werkgroepen, individuele vrijwilligers, oudere parochianen en koren zichtbaar maken wat een bruisende en dynamische parochiekern we met elkaar zijn geweest en zijn in alle jaren.

Maar u kunt ook zelf uw belevenissen geplaatst krijgen. Dus u kan natuurlijk ook nog reageren hoor. Hopelijk is uw bijdrage dan ook voorzien van vele unieke foto’s variërend van een communiefeest, les op de St. Jozefschool of andere katholieke scholen (zie de oproep in de digitale nieuwsbrief van 17 september aan de hand van drie historische foto’s), een kerstspel in de kerk enz. Gewoon doen dus en met elkaar kunnen we zo die geschiedenis, ook van de laatste zestig jaar, laten herleven voor iedereen die het wil lezen en zien. Want samen beleven we toch het 175-jarig jubileum van onze parochie? En we gaan toch ook met elkaar vol vertrouwen de toekomst tegemoet?

Stuur uw bijdrage, al dan niet compleet uitgeschreven want Richard kan altijd van uw losse zinnen en steekwoorden een prachtig verhaal maken, naar r.hulmer@casema.nl of bel hem op 071-4025028 / 06-10203892. Uw / jouw verhaal(tje), of leuke en pakkende foto met korte tekst kan dan ook op deze website geplaatst worden. Leuk om dan als ‘leverancier’ later reacties te krijgen van de vast en zeker vele lezers.

Namens de evenementencommissie,

Gerard Bol.