Katwijkse r.-k kerk een mijn monument voor al jouw zintuigen

Zaterdag 11 september kunt u de r.-k kerk aan de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn van 10.00 – 17.00 uur met al uw zintuigen beleven onder het landelijke motto ‘Mijn monument is jouw monument!’ Kom dus gerust binnenlopen in deze prachtige kerk uit 1911. Richard Hulmer en zijn collega’s zullen u graag op verzoek rondleiden en al uw vragen beantwoorden. Hulmer: ,,We vieren dit jaar ons parochiële 175-jarig jubileum. En we zijn er onwijs trots op dat een andere jubilaris, de Harmonie Katwijk met 125 jaar, van 10.00 – 11.00 uur voorin onze kerk een muzikaal optreden in kleine samenstelling verzorgt. Een extra reden om langs te komen en deze Open Monumentendag bij ons muzikaal te beginnen.”  

‘Vol vertrouwen de toekomst tegemoet!’, is het motto van het parochiejubileum van de Katwijkse parochiekern van de H. Joannes de Doper. Hulmer: ,,Maar dat geldt zeker ook voor de Harmonie Katwijk ondanks alle coronamaatregelen dit jaar. Ze oefenen elke donderdagavond bij ons in ‘de kleine JOANNES’, dus het blijft zaterdagochtend voor hen een muzikale thuiswedstrijd. Kom langs, luister en.. geniet!”

Waarom moet u langskomen?

Heeft u de katholieke kerkklokken horen luiden, maar weet u niet waar de klepel hangt? Om 10.00 uur, 11.00 uur en om 12.00 uur verzorgen Piet Hagenaars en Martien van Steijn een klim naar boven naar de uurwerkzolder. Daar krijgt u alle uitleg over het uurwerk en… kunt u misschien ook zelf de klepel zien hangen. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden.

Niek van der Meij bespeelt in het kader van de Nationale Orgeldag van 14.00 – 15.00 uur het Reil-orgel voorin de kerk. Dit kwam enige jaren geleden in de kerk vanuit De Moeder Gods uit de Voorschotense parochiekern van de parochie H. Augustinus. Van 15.00 – 16.00 uur bespeelt hij het Pels-orgel, van de bekende orgelbouwers uit Alkmaar, dat in 1923 achterin de kerk is geplaatst. Neem de trap gerust naar boven om te kijken en Niek alle vragen te stellen. En misschien mag u zelf ook even uw talenten als organist(e) laten horen aan alle bezoekers.

Beamers, biechtstoel, banken en beroemde parochianen in de staties!

Van 10.00 – 17.00 uur kunt u natuurlijk op eigen gelegenheid de kerk bezoeken, in een kleine negen maanden gebouwd, maar u kan ook op verzoek rondgeleid worden door Richard Hulmer of één van de andere gidsen. Als de orgels zwijgen is er in de kerk, passender kan het niet worden gemaakt, Gregoriaanse muziek te beluisteren. 

Bij de ingang van de kerk kunt u ook het boek ‘Van stof ontdaan’ van Harry Fennes kopen voor € 10,- , of een boekje over de door pastoor Hendriks begin twintigste eeuw geschilderde kruiswegstaties, of dé cd van het schitterende kinderkoor ‘De Vrolijke Noot’ voor € 5,-. Natuurlijk is er ook de gelegenheid om, in een goede katholieke traditie, een kaarsje op te steken voor wie het nodig heeft. Kom zeker langs want mijn monument is jouw monument!