Update 109: Livestream vanuit Wassenaar zondag 3 oktober

De parochiële livestream van zondag 3 oktober komt om 9.30 uur uit de parochiekern van de St. Willibrordus uit Wassenaar. Op deze zevenentwintigste zondag door het jaar is de voorganger in deze eucharistieviering pastor van Vliet. Muzikale medewerking komt van het koor ‘Pro Deo’.
U kunt natuurlijk ook meedoen met de speciale collecte voor Wereldmissiedag van de kinderen via de Givt-app.
De livestream is voor ieder te volgen via deze link: https://youtu.be/h3s7SUeIIME.

De speciale collecte is bestemd voor Wereldmissiedag van de kinderen

Op de eerste zondag van oktober vieren we in de katholieke kerk Wereldmissiedag van de kinderen. Overal ter wereld helpen kinderen andere kinderen. Dat doen ze door bijvoorbeeld van hun zakgeld een beetje opzij te leggen en in het spaarzakje van Missio te doen. Elk jaar staat een ander land centraal, dit jaar is het Guinee in Afrika.
Ook met de door de bisschoppen aangekondigde versoepelingen blijft de collecte verlopen zoals in de gehele coronaperiode tot op heden. Dus het blijft voor iedereen mogelijk om te geven via de Givt-app thuis en in de kerk. U doet toch ook nu nog mee, zeker met deze speciale collecte?

Hoe is het begonnen?

Wereldmissiedag van de kinderen bestaat sinds 1950. Dat heeft Paus Pius XII toen besloten. Dat gebeurde echter niet zomaar van de ene op de andere dag. Dat had alles te maken met ‘Het Genootschap van de Heilige Kindsheid’ en met het tijdschrift Klap.
Voor het begin moeten we ver terug in de tijd, helemaal naar de negentiende eeuw. Toen was er in Frankrijk een bisschop, De Forbin – Janson, die van missionarissen in China hoorde dat daar veel kinderen honger hadden. Ook werden veel kinderen door hun vader of moeder te vondeling gelegd omdat ze zo arm waren dat ze niet voor hun kinderen konden zorgen.
Deze bisschop bedacht dat daar iets tegen gedaan moest worden en wilde deze kinderen helpen. Daarom richtte hij een vereniging op (in 1843) en die noemde hij ‘Het Genootschap van de Heilige Kindsheid’. Dit heette zo omdat hij vond dat alle kinderen een voorbeeld moesten nemen aan het (heilige) kind Jezus.
Alle kinderen in Frankrijk tot twaalf jaar konden lid worden van deze vereniging. Dan kwamen ze in groepjes bij elkaar in de kerk om te bidden voor de kinderen die arm waren en honger hadden.
En ze legden een klein beetje geld opzij, in die tijd een halve stuiver. Daarmee kon de bisschop de kinderen in China aan eten helpen en ze een thuis geven in een weeshuis. Het waren dus niet de volwassenen die de kinderen in China hielpen (die ook wel natuurlijk), maar het waren de kinderen zelf.
Want zei de bisschop, kinderen zijn dan wel klein, maar ze kunnen veel. Het was echt: ‘Kinderen helpen kinderen’.

Hoe doet u mee met de Givt-app?
U kunt meedoen met deze digitale collecte via de Givt-app. Uw giften worden zeer gewaardeerd. Via deze Givt-app kan u dus met een gerust hart, ook op afstand, gewoon blijven geven.
Meedoen is ook met elkaar verbonden zijn. Meer dan van harte aanbevolen deze ‘gewone’ collecte, heel hartelijk dank voor uw vast en zeker gulle gaven!
De webredactie