Met het hele gezin de adventsperiode in

Met de donkere weken voor Kerstmis gaan we ook de adventsperiode in, een tijd vol verwachting. Natuurlijk is voor menig kinderhart de komst van de goedheilig man deze dagen met de prachtige pakjesavond van veel groter belang. Maar ook zijn komst heeft voor die kinderen en sinterklaasaanhangers met de kreet ‘vol verwachting’ te maken. Zondag 28 november om 9.30 uur wordt in de gezinsviering van parochiekern H. Joannes de Doper in Katwijk de eerste zondag van de advent gevierd. U bent van harte welkom in de r.-k kerk aan de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn en de kerkdeuren gaan om 9.00 uur wijd voor u open.   

De eerste kaars van de grote adventskrans in deze kerk wordt in die adventsviering aangestoken. Dat wordt zeker ook muzikaal vertolkt met het intredelied ‘Kijken naar wat komt’. Het jubilerende kinderkoor De Vrolijke Noot zingt ook prachtige themaliederen zoals  ‘Wensen voor een nieuwe tijd’, ‘We zoeken een ster’ en ‘Het lied van het licht’. Alles passende in het thema ‘Ga met ons mee!’ Pastoor Franken is de voorganger in deze viering. Dat u allen welkom bent, blijkt zeker uit het slotlied ‘We kwamen hier op adem’. U komt toch ook bij deze gezinsviering?

Kinderwoorddienst.. puzzel jij mee?
Op de zondagen 5, 12 en 19 december is er ook een kinderwoorddienst in deze vieringen. Elke keer ontvangen de kinderen hierbij, ze starten wel in de kerk, aan het einde van de viering een  puzzelstukje. Wat gaan ze zien als hun puzzel af is? Mooi om als gezin hierbij aanwezig te zijn en laat deze kinderen vanaf 28 november maar heerlijk puzzelen op weg naar Kerstmis.  

Geschiedenis van advent
De naam advent komt van het Latijnse woord ‘adventus’, dat ‘komst’ betekent. In sommige streken wordt een adventskalender gebruikt, die begint op de eerste adventszondag. Vaak bevat die voor elke dag een doosje of een luikje, waarvan er elke dag eentje mag worden geopend door de kinderen. Er zit dan een chocolaatje of een klein stukje speelgoed in. De adventskrans is uit het Duitse taalgebied overgewaaid. Ook in de Scandinavische landen komt dit gebruik veel voor. In katholieke kringen is het de traditie om de derde adventskaars een roze kleur te geven, dit als verwijzing naar de groeiende vreugde. De protestantse kerk van Noorwegen heeft deze traditie trouwens ook.

Adventskrans
De eerste adventskrans werd bedacht door de Lutherse theoloog Johann Hinrich Wichern. Hij ving veel kinderen op die uit armoedige gezinnen afkomstig waren. De kinderen vroegen vaak wanneer het eindelijk kerst was. In 1839 besloot hij uit een houten wiel een krans te maken met vier grote en 24 kleine kaarsen. Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken en voor elke andere dag een kleine. Sinds 1860 wordt de adventskrans met dennengroen versierd, zo ook in de Katwijkse r.-k kerk.