Oeral Kozakkenkoor zingt in r.-k kerk

Het 175-jarig jubileum van de parochie van de H. Joannes de Doper in Katwijk wordt ook muzikaal gevierd. Op uitnodiging van de organiserende evenementencommissie zingt het Oeral Kozakkenkoor o.l.v. de alom bekende Gregor Bak zondag 7 november om 16.00 uur in de katholieke kerk. De toegang is gratis en de kerkdeuren aan de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn gaan om 15.30 uur open. Aanmelden vooraf is verplicht bij het e-mailadres r.hulmer@casema.nl. Deze bruisende parochiekern gaat vol vertrouwen de toekomst tegemoet, ook muzikaal. Komt u ook?

Richard Hulmer, lid van de evenementencommissie: ,,Een fantastisch koor wat we al twee keer eerder in onze parochiekern hebben mogen begroeten. Dat was één keer toen ze zongen in een viering met aansluitend een toegift van een half uur met wereldlijke nummers en één keer met een echt concert. We hopen dat het nu wel allemaal kan doorgaan met alle recente coronaontwikkelingen. Daarom is aanmelden per e-mail verplicht, kunnen we ieder ook snel bereiken mocht het toch anders lopen. Geef in de e-mail alleen maar één naam en het aantal bezoekers op. En… vol is vol!”

Oeral Kozakkenkoor

Het Oeral Kozakkenkoor uit Den Haag zingt religieuze liederen uit de Russisch-Orthodoxe liturgie en folkloristische liederen uit het oude Rusland. Dit koor krijgt in binnen- en buitenland een steeds grotere bekendheid, heeft verschillende radio- en televisieoptredens verzorgd, o.a. een optreden bij Podium Witteman in 2019, en staat onder leiding van de bekende televisiepresentator, musicoloog en pianist Gregor Bak.

Het koor is de voortzetting van het koor van het Russische Oeral Kozakkenregiment, dat tot 1917 actief was en in 1924 in Parijs werd heropgericht. In 1974 is het koor in Nederland voortgezet. Het bestaat in Europa dus al meer dan negentig jaar, waarvan ruim veertig jaar nu ook in Nederland.

Onder bekwame muzikale leiding heeft het Oeral Kozakkenkoor zich ontwikkeld tot een koor van het hoogste niveau. De zangers zijn in staat fluisterzacht en toch volkomen dragend te zingen. Ook kunnen zij grote zangkracht ontwikkelen zonder dat daarbij ook maar de minste verruwing ontstaat.

Stoere Haagse kozakken

De zangers komen uit Den Haag en wijde omgeving. Tijdens werktijd zijn ze politieagent, bakker, accountant, slager, buschauffeur, sales manager of automonteur. Maar éénmaal per week tijdens repetities en natuurlijk bij de optredens transformeren ze in stoere kozakken die de mooiste liederen uit het Oude Rusland zingen, met prachtige solo’s van tenoren en baritons. Hulmer: ,,We rekenen op een goed gevulde kerk om gezamenlijk ons jubileum muzikaal te kunnen vieren. Met de nodige toegiften, zonder pauze, verwacht ik een klaterend slotapplaus zo rond half zes. En daarna natuurlijk bord op schoot bij Studio Sport, of niet?”