Einde bloemversiering Sint Pietersplein in Rome?

De gevolgen van Covid19 zijn voor alle nationale en internationale evenementen enorm. Ook Nederlands meest bekende internationale bloemenproject: de florale aankleding op het Sint Pietersplein in Rome met Pasen, is in 2020 en 2021niet gerealiseerd vanwege de pandemie. Covid19 heeft de nieuwe sponsoren van ‘bloemen voor de paus’ helaas doen besluiten af te zien van de eerder toegezegde sponsoring van het project.

Dit betekent dat floraal vormgever Paul Deckers, sinds 1988 betrokken bij het project en sinds 2015 verantwoordelijk voor de hele organisatie en realisatie van de bloemversiering op het Sint Pietersplein, helaas moet mededelen dat dit het einde is van een meer dan 35-jarige traditie. Het project dat geïnitieerd is door de gebroeders Van der Voort in 1985 en voortgezet door Paul Deckers is geworteld in de Nederlandse samenleving met de befaamde spreuk:  ‘Bedankt voor de bloemen’.

Met pijn in het hart

,,De realisatie van de jaarlijkse bloemversiering, samen met mijn fantastische team, alle betrokken partijen en kwekers, zie ik als een voorrecht en eer! Ik ben dankbaar dat wij jarenlang de mogelijkheid hebben gehad de Nederlandse bloemsierkunst en sierteelt op een internationaal platform te mogen presenteren. Dat ik van Paus Franciscus in 2015 de Pauselijke onderscheiding “Bene Merenti” mocht ontvangen is voor mij de kroon op mijn werk. Zowel Paus Johannes Paulus II, Paus Benedictus XVI én Paus Franciscus spraken hun dank uit voor de bloemen uit Nederland. Dit compliment is uniek en van bijzonder grote waarde”, aldus Paul Deckers. Hij was al die jaren de projectleider / hoofdarrangeur van de bloemversiering op het Sint Pietersplein in Rome.

Doorstart voor de bloemen voor de paus

‘De bloemen voor de paus’ zullen een doorstart krijgen. Dat laat het bestuur van de Friezenkerk in Rome weten naar aanleiding van vragen. Op donderdag 27 januari werd bekend dat het project van de bloemversiering voor Pasen op het Sint Pietersplein in de huidige organisatievorm geen doorgang meer kan vinden. Vanuit de Friezenkerk wordt nu ingezet op de voortgang van het project. ,,De bloemengeste vanuit Nederland aan de paus in Rome en vanuit de Nederlandse kerkprovincie aan de Wereldkerk is te bijzonder om geen verdere voortgang te geven”, laat rector Antoine Bodar namens de Friezenkerk weten.
Er is overleg gaande met diverse betrokkenen in Nederland die hebben aangegeven dat ze het project willen ondersteunen. De verwachting is dat daarom ook dit jaar met Pasen het Sint Pietersplein versierd zal zijn met bloemen uit Nederland.

Met een knipoog!

Dat deze 35-jarige traditie ook bij de cabaretiers niet onbekend en onbezongen is gebleven kunt u prachtig beluisteren als u deze link aanklikt naar het lied en de toelichting van Jeroen van Merwijk onder de titel ‘Bedankt voor die bloemen’ waar hij in de schoenen van de paus is gaan staan: https://youtu.be/PUwAI2WM3F4. Meer dan van harte aanbevolen!