Gelukkig hadden we de beamers al!

Ze zijn niet meer weg te denken, de beamers in onze kerk die november 2015 in een feestelijke bijeenkomst werden ingewijd door de voormalige pastoor Michel Hagen en burgemeester Jos Wienen. Bij bijna alle vieringen en vele andere bijeenkomsten in onze kerk worden ze ‘gevoed’ door leden van de beamerwerkgroep. En naast presentaties, foto’s, zijn er nu ook filmbeelden om een (parochiële) livestream te presenteren. Mooi om te zien dat met een groep van diverse enthousiaste vrijwilligers veel is gerealiseerd. Zeker in deze coronajaren kon men thuis zo alles volgen van wat er zich in ons kerkgebouw afspeelde. Maar het blijft techniek en dat merkt u als kerkganger en thuis natuurlijk ook op sommige momenten.

Kunt u het zich voorstellen dat bij de presentatie van het Reil-orgel in ons kerkgebouw er nog met de iPad werd gefilmd? Zo kon men achterin de kerk middels de beamerschermen ook alles volgen van wat er zich voorin de kerk afspeelde. En nu wordt er gewerkt met twee camera’s, één standaardopstelling om te kunnen omschakelen en één camera om te kunnen inzoomen op voorganger, koor, lector of voor andere beelden in de kerk.

Achter de schermen is er veel gebeurd!

Met de immer aanwezige ondersteuning van Gijsbert Schrijvers van Katwijk Hosting worden er voortdurend technische stappen gemaakt. Deze samenwerking dateert van tien jaar geleden en leidde toen al tot het opnemen en opslaan van alle vieringen om ze via onze website te kunnen terug beluisteren. Nu is er de laatste periode i.s.m. de Technische Commissie, vrijwilligers van de beamerwerkgroep en de webmaster veel aangepakt om beeld en geluid verder te verbeteren. Maar elke verbetering is ook een verandering waar mee gewerkt moet worden door vrijwilligers. En dan kan er nog wel eens wat mis gaan, of valt om welke reden ook de verbinding met thuis even weg (dat is ook het moment dat de vrijwilliger van de beamerwerkgroep de camera voor de livestream even achter moet laten om in de sacristie tijdens de preek, hopelijk dan wat langer zoals deze zondag 23 januari van ds. Padmos), dan moet er dus snel worden gehandeld.

We mogen er trots op zijn wat er is gerealiseerd met de beamers!

Het lijkt allemaal zo normaal en simpel als ze er eenmaal zijn, de beamers. Daarom is het ook goed om hier een klein doorkijkje te geven aan de medeparochianen van wat er zich achter de (beamer)schermen zoal afspeelt. Want bijvoorbeeld presentaties voor vieringen worden thuis gemaakt door leden van de beamerwerkgroep en moeten soms nog kort voor de viering weer worden aangepast.
Maar al deze inzet heeft er wel toe geleid dat we de beamers kunnen benutten bij vieringen, ook als livestream, bij concerten van de parochiële koren en zoals laatst ook bij het Oeral Kozakken Koor, het inluidmoment Actie Kerkbalans 2021 enz. Dat we er met elkaar nog maar vele jaren plezier van mogen hebben. En de beamerwerkgroep zal met de partners blijven werken aan technische verbeteringen.
Gaat het dan toch even niet zoals het moet, denk alleen maar aan een rechter beamerscherm dat voor de viering af en toe blauw kleurt, steek dan maar in gedachten een kaarsje op voor een goede technische afloop.

De webredactie.