Hoezo geen carnavalsverenigingen in Katwijk… lees door en geniet!

Wie kent ze nog de carnavalsverenigingen ‘De Peenkluivers’ en ‘De Raggende Rijnkomkommers’ van onze parochie? De eerste is in 1969 voortgekomen uit de op 5 oktober 1963 opgerichte jongensclub met de naam ‘Katholieke Jeugdsociëteit’. En de tweede is in 1992 verwekt in de op 30 september 1981 opgerichte sociëteit met de naam ‘t J.O.K.’ (Jongeren Onderdak Katwijk). In dat jaar werd op het prinsenbal prins Rudolf opgevolgd door prins Roeland. Nu het carnaval na twee coronajaren weer gevierd mag en kan worden hier een terugblik in louter beelden op de geschiedenis van  ‘De Raggende Rijnkomkommers’. Herkent u ze nog? Laat het ons maar weten de namen uit de gouden jaren van het jongerenwerk in onze parochie.

In de laatste editie van ‘The JOKKER’, april 2010, wordt de geschiedenis van het jongerenwerk vanaf 1963, met pastoor van Vliet (1956 – 1965) en kapelaan Meyer (1962 – 1964) aan het geestelijke parochiële roer, prachtig beschreven. In een schitterend voorwoord van twee A4-tjes geeft oud-voorzitter Ruud van Rijn (1996 – 2000) aan het einde aan dat na bijna 29 jaar ‘t J.O.K.’ men 65 bestuursleden, 13 voorzitters en zeer vele enthousiaste kinderen (denk maar aan ‘De Mallemolen’) heeft zien passeren. Kinderen en jongeren die in de schaduw van de parochiekerk van de H. Joannes de Doper (in wat nu ‘Het Afscheidshuis is’) levenservaring hebben mogen opdoen en zijn gevormd door wat vele vrijwilligers voor hen hebben mogen betekenen.

Wie pakten er bestuurlijk gezien de handschoen op?

Bij de ‘Katholieke Jeugdsociëteit’ (1963 – 1981) noteerden we 35 bestuursleden waaronder erevoorzitter Niek van Schie met ook een duidelijke aanwezigheid in de beginjaren van de geestelijkheid. Bij het F.J.C. (Financiële Jeugd Commissie), de jongerenraad, waren 70 bestuursleden één of meerdere jaren actief. Voor ’t J.O.K. (1981 – 2010) noteerden we dertien voorzitters waarvan Chris Warmenhoven de eerste was. Het aantal bestuursleden bij ’t J.O.K. bedroeg 68 jongeren die met deze bestuurlijke verantwoordelijkheden ook een prachtig platform konden benutten om ervaringen op te doen. Zeker wetende dat ze daar in hun latere maatschappelijke bestaan iets aan hebben gehad.Voor de tienersoosbegeleiding waren er ook 53 in al die jaren actief.

Toch nog een paar namen om te benoemen…

En natuurlijk waren er ook ontelbare jongeren en ouderen die één of meerdere keren de handen uit mouwen staken bij de meest uiteenlopende activiteiten / projecten die konden variëren van de finale van Oranjerock op het schoolplein van RKBS de Horizon tot de activiteiten bij het 150-jarig parochiejubileum in 1996 of de latere musical ‘Johannes en het zand’ in de kerk uitgevoerd.

Het mooie is dat er toch er toch vrijwilligers en andere personen uitsprongen bij al die jaren ’t J.O.K.’ en die daarmee tot erelid werden gekroond. Herinnert u ze nog: pastoor van Mastwijk, pastoor Kapteijn, pastoor Schiebroek, André Winters, Leon van Schie, Ton Timmer, Astrid van der Valk, Jan Luijten, Marc Winters, Kees van Paridon en Ruud van Rijn?

Herkent u deze jongeren van ‘De Raggende Rijnkomkommers’?

Gerard Bol