‘Het leek wel een religieus corso in de r.-k kerk’

Met het brengen van de meest uiteenlopende en kleurrijke bloemen bij de kinderkruisweg en de viering van Goede Vrijdag in de Katwijkse parochiekernkerk van de H. Joannes de Doper lag er weer een mooie uitdaging op Stille Zaterdag voor de vrijwilligers Nel Hesselberth  en Helma van Paridon, bijgestaan door dochter Lisanne. Ze hebben nu voor het tweede jaar Wil van Rijn opgevolgd, die al jaren met de meegebrachte bloemen het grote ruwhouten kruis aankleedde. Hesselberth: ,,Vanmorgen om 6.00 uur begonnen en in de paaswake  deze zaterdagavond 16 april staat het ‘gebloemd’ vol in het (kunst)licht als passend bloemrijk teken dat Jezus is opgestaan.” Van Paridon: ,,Opvallend was ook dit jaar weer het geringe aantal narcissen waar Van Rijn vroeger bijna een 80% van deze gele bloemen kon benutten, maar het creatieve resultaat was er ook ons tweede jaar niet minder om.”

De kinderen konden in de kinderkruisweg van Goede Vrijdag ’s middags in de r.-k kerk de meegebrachte bloemen voorin de kerk bij het kruis leggen. Voor die kinderen was er eerst de digitale rondgang, middels een beamerpresentatie, langs de veertien kruiswegstaties. Deze waren in het begin van de vorige eeuw door pastoor Hendriks geschilderd waarbij de beroemde Jan Toorop hem zelfs van advies had gediend. Bij elke statie werd het verhaal van tweeduizend jaar geleden vertaald naar een passende gedachte anno 2022. En natuurlijk verzorgde kinderkoor De Vrolijke Noot middels mooie liederen met rake teksten de muzikale ondersteuning nadat ze een week eerder de Kinderpassie hadden uitgevoerd.     

‘Religieus corso?’

Bij de viering van Goede Vrijdag later die dag werd het grote ruwhouten kruis onder indrukwekkend tromgeroffel binnengedragen en voorin de kerk geplaatst. Bij die kruishulde werden ook bloemen door de kerkgangers neergelegd terwijl het koor Vocalis het schitterende lied ‘Ah, holy Jesus’ zong uit de passiecantate ‘Who is this King?’ Een parochiaan verwoordde het perfect na de viering van de paaswake: ,,Het leek wel een religieus corso met zoveel fotografen en foto’s na afloop van deze viering van dit schitterende opgemaakte kruis. Om trots op te wezen met elkaar en kleurrijker kunnen we deze traditie hier in een regio met  van oudsher een bloembollencultuur niet maken!”

Voor meer foto’s van deze kinderkruisweg en het ‘aangebloemde’ kruis verwijzen we naar de rubriek ‘Fotogalerij’ op de website www.joannesdedoper.nl.