‘Ik fiets al veertig jaar voorbij… nooit binnen geweest!’

Na de uitvaartdienst van Wil van Rijn, zie elders op deze website een ‘In memoriam’, was er zaterdag 10 september van 12.00 – 17.00 uur de gelegenheid om onze r.-k kerk van de H. Joannes de Doper te bezoeken in het kader van Open Monumentendag. Zo gaaf om bovenstaande reactie te horen van een Katwijk Zeeër na ons woord van welkom bij zijn binnenkomst. Maar wat dacht je van deze reacties?: ‘Echt waar, in zeven maanden gebouwd?’, ‘Mogen we echt naar de gewelven klimmen?’, ‘Die pastoor kon pas schilderen zeg, wat een mooie kruiswegstaties!’, ‘Mag ik echt even op het orgel spelen?’, ‘Hebben ze hier nog steeds schoolvieringen zoals vroeger met pastoor Raadschelders?’

Trots om iedereen te mogen ontvangen

We mochten met een groep van vrijwilligers, Ruud en Margreet van Nobelen, Wim Kok en ondergetekende o.l.v. Richard Hulmer deze zaterdagmiddag 169 enthousiaste bezoekers begroeten, waaronder ook vele kinderen die bijna allemaal de kerktoren in gingen. Vragen over het kerkgebouw werden beantwoord, vele foto’s en filmpjes werden er door bezoekers gemaakt, rondleidingen werden er gegeven, de stilte werd in kerkbanken opgezocht en vele kaarsjes werden er aangestoken. In de rubriek ‘Fotogalerij’ op deze website kunt u een kleine verslaggeving in foto’s van deze Open Monumentendag bekijken.

Wij hebben de drie M-en in Katwijk?

Waar Volendam in de muziek de drie J’s kent hebben wij in de gemeente Katwijk deze zaterdagmiddag de geboorte van de drie M-en gezien en mogen beleven. Want in het kader van de Nationale Orgeldag trok het Reilorgel voorin de kerk en het Pelsorgel uit 1926 achterin de kerk boven het kerkportaal de nodige bezoekers, fotografen en organisten. Zo konden we de broers Hugo en Henk van der Meij begroeten die een prachtig moppie muziek op beide orgels speelden waar Hugo het afmaakte met ook nog een heerlijke riedel op de piano. Er werd zeker ook genoten van het concert van Niek van der Meij op het prachtige Reil-orgel van 14.15 – 16.15 uur. Wat een muzikaal talent zit er niet in één familie. In de rubriek ‘Filmpagina’ komt u vier gefilmde muziekfragmenten tegen. Meer dan van harte aanbevolen.   

Dank voor ieders inzet en enthousiasme om met een trots gevoel de mooie geheimen van ons schitterende kerkgebouw te delen met alle bezoekers.

Namens de werkgroep

Open Monumentendag,

Gerard Bol.