Pastoraatgroep gevraagd… vrijwilligersfeest geslaagd!

Het leek zondagmiddag 11 september om 16.00 uur wel of er een nieuwe fietsenwinkel aan de Kerkstraat 68 was gekomen. Wat een stalen rossen stonden er naast enkele auto’s en een scootmobiel. De trotse eigenaren waren vrijwilligers van onze parochiekern, maar er waren er natuurlijk ook die gezien de afstand naar de kerk voor de benenwagen hadden gekozen. Het gezamenlijke doel van de meer dan honderd aanwezige vrijwilligers was het vrijwilligersfeest van 16.00 – 19.00 uur dat door de pastoraatgroep meer dan perfect werd georganiseerd. Prachtig om met elkaar te beleven dat er werd geïnvesteerd in de ‘levende stenen’ van onze parochiekern, wat door iedereen ook zeer gewaardeerd werd. In de ‘Fotogalerij’ op deze site vindt u de foto’s terug van dit meer dan geslaagde feestje.

Na de hartelijke ontvangst met een natje en een droogje waren er de inspirerende woorden van onze locatiereferent, pastor Cees van Vliet. Mooi om te zien dat hij er ook bij was, een meer dan perfecte gelegenheid voor hem om de vele vrijwilligers nog beter te leren kennen.

Van muzikale bingo tot een aangeklede advocaat!

Het dak van ‘de kleine JOANNES’ ging er bijna vanaf met de muzikale bingo. Op de kaart stonden woorden / zinnetjes uit vele Nederlandstalige muzikale hits variërend van Manke Nelis tot Doe Maar. Dat werd dus krassen, meezingen en bij een volle lijn kon de Hollandse prijs (een pot advocaat of een zak stroopwafels) worden afgehaald bij de presentatoren Marloes Jongeneel en Ralph Severens van de organiserende pastoraatgroep. Met het dreigement dat je bij een foute bingo een polonaise moest lopen (in je eentje?) werd ervoor gezorgd dat elke vrijwilliger zo scherp als een mes op de stoel zat of bij de statafels stond. En wat werd er meegezongen bij deze Hollandse hits-bingo!

De kelen werden dan ook regelmatig goed gesmeerd met de meest uiteenlopende vloeistoffen. Achter de bar stonden ook echte cocktailkoningen. Waarna ieder kon genieten van hetgeen Dennis van der Waal en Ruud Jongeneel, ‘Barbecuekampioenen 2021-2022 van het bisdom Rotterdam’, aan vlees hadden bereid met hun deskundige blik. Natuurlijk was er ook de overheerlijke salade, stokbrood met diverse sausjes en verse vruchtjes (uit de pastorietuin?) gevolgd door een oer-Hollands advocaatje dat je zelf mocht aankleden om het helemaal af te maken.

Maar het belangrijkste was natuurlijk dat je elkaar als vrijwilligers ook kon ontmoeten op een rustig, informeel moment en niet in de haast en de drukte van je vrijwilligerswerk in de werkgroep of met een tasje kerkbladen alleen op weg naar de bekende brievenbussen in je loperswijk.

‘Er is niets moeilijker dan goed te bedanken’

Dit is een eeuwenoude uitspraak van een Franse wijsgeer en hij staat nog steeds overeind. Want waar Leen de Best, de voorzitter van de beheercommissie, in zijn woordje de pastoraatgroep bedankte voor haar organisatie en enthousiasme bedankte Marloes iedereen nog voor hun komst. En benutte ze ook direct de mogelijkheid om onder andere de komende ‘Vrouwenavond’ onder ieders aandacht te brengen. Op zo’n moment besef je hoe dankbaar we als vitale parochiekern van de H. Joannes de Doper in Katwijk mogen zijn met zoveel vrijwilligers in alle leeftijdsgroepen. Ook in het besef dat er nog veel meer vrijwilligers zijn dan het aantal aanwezigen deze middag. Maar ook dat er vele vrijwilligers zijn die op meerdere terreinen in onze parochiekern actief zijn. Namens al die vrijwilligers wil ik bij deze de pastoraatgroep en andere organisatoren / helpende handen bedanken voor het slagen van dit vrijwilligersfeest. Dank voor deze waardering! 

‘Vrijwilligerswerk’… een gedachte!

Het is vast en zeker een bekend gedicht, maar belangrijk om te beseffen bij alles wat we doen als vrijwilligers voor elkaar in onze parochiekern van de H. Joannes de Doper in Katwijk:

Vrijwilliger zijn…
Is vrijwillig
maar niet vrijblijvend
Is verbonden
Maar niet gebonden
Is onbetaalbaar
maar niet te koop
Is positief denken
is positief doen
Met als enige doel
voor jezelf en de ander
een goed gevoel!

Want sprak een Belgische professor ooit al niet de historische woorden: ‘Samen ben je nooit alleen!’.

Gerard Bol.