Twee meter muziek verlaat Vocalis na bijna vijf jaar

Dirigent Aldert Prast van Vocalis kreeg in de viering van zondag 18 september de bloemengroet van de parochiekern en hij werd daarbij ook nog toegesproken door Agnes Bol, voorzitter van genoemd koor.
Door nieuwe werkzaamheden kon hij het dirigeren niet meer combineren met zijn baan. Hij is er dan nog bij het traditionele kooruitje, zondag 25 september naar Utrecht, en bij de laatste repetitie donderdagavond 29 september.
Daar wordt na de pauze de alom bekende ‘derde helft’ omgedoopt tot ‘tweede helft’ en wordt er onder het genot van een natje en een droogje afscheid van hem genomen door alle Vocalisten. Prast is sinds 1 november 2017 hier dirigent geweest met immer Niek van der Meij als muzikaal begeleider aan zijn zijde.

Vocalis had de twee A’s… Anneke en Aldert

Bij het vertrek van dirigente Anneke Blanken, september 2017 na vijftien jaar, heeft Prast op zijn geheel eigen wijze manier het dirigent-zijn ingevuld. En hij viel met zijn neus in de muzikale boter want 2018 was het jubileumjaar van dit middenkoor met o.a. een korenfestival in mei, een jubileumconcert in november en de grote jubileumreis naar Trier.
Daar maakte hij nog een onuitwisbare indruk op de late muzikale bonte avond met het bespelen van de accordeon in een muzikaal stuk samen met zijn muzikale maatje Van der Meij.

Herinnert u zich deze nog?

Ook in 2018 kon hij aan de bak met het weer goed inoefenen van de passiecantate ‘Who is this King?’, eerder uitgevoerd o.l.v. Blanken. Maar Prast wist als ‘Pietje Precies’ elke keer wel iets in het zangtempo, de uitspraak of gelegde accenten te vinden waardoor het weer over moest. Alles met het doel om zijn koor verder te brengen. En dat was zeker ook het geval met de repetities voor het kerstconcert met het kerstprojectkoor december datzelfde jaar. Denk alleen al aan het Spaanstalige kerstlied voor de heren. Maar bij het opschorten van de koorrepetities op de vaste donderdagavond in ons kerkgebouw door diverse coronamaatregelen vanaf november 2020 ging je dat Prastiaanse ‘aanscherpen’ toch ook wel missen. Want kon je hem normaal als koorlid wezenloos aankijken als hij zei dat je met je koorpartij op veertig procent zat, hartverwarmend was het wel als je een kwartiertje later met je collega-bassen de negentig procent mocht aantikken van de onverbiddelijke Prast.

Het zingen mocht weer, wel anders, maar het mocht weer!

In juli 2021 werden de repetities weer hervat, in een andere coronaproofopstelling zo ook bij de vieringen waar we van één cantor langzaam opschaalden van vier naar twaalf koorleden.
Maar er kon gelukkig wel op de eerste zondagmiddag van het Kattuk Binse Najaarsfeest augustus 2021 door Vocalis namens onze parochiekern worden gezongen bij het ‘Walking Concert’ van de drie Kattuk Binse kerken. Daar werd afscheid van de bezoekers genomen met een prachtige meerstemmige versie van ‘Aan de Amsterdamse grachten’.
Ook dat is Prast die het koor hierin meevoert. Dat hij dirigent is geweest in roerige coronajaren blijkt ook weer uit het feit dat de koorrepetities december 2021 weer moesten worden opgeschort en de geplande kerstzangavond zelfs moest worden geannuleerd. Maar niet getreurd, deze wordt nu 10 december om 20.00 uur in onze kerk gehouden met als dirigent…?

Eind goed al(dert) goed!

Licht aan het einde van de coronatunnel begin 2022, want op 27 januari mocht Prast weer starten met zijn koorrepetities van Vocalis. En een maand later waren gelukkig alle beperkingen opgeheven. Toen kon hij bij elke repetitie weer volop zijn accenten leggen bij de uitspraak en met waarderende percentages strooien.
Aldert…, namens de koorleden en alle parochianen krijg jij van ons voor jouw inzet als koordirigent direct de tachtig procent….! Je moet immers iets te wensen en aan te werken hebben voor jezelf. Bedankt en het ga je goed!

  Gerard Bol