Oecumenische viering met reparaties en plastic dopjes!

Zondag 9 oktober om 10.00 uur vindt er in de aula van het Pieter Groen College de jaarlijkse oecumenische viering plaats van onze parochiekern en de Hervormde Gemeente De Rank. Het thema van deze viering is ‘Dankbaarheid voor de schepping’ Van God is de aarde en al wat daar leeft. Over dit onderwerp zijn liederen gekozen die afwisselend gezongen worden door de gemeente, het kerkkoor Cantemus en de Cantorij van De Rank. Muzikale begeleiding is er op orgel en piano en de voorgangers zijn ds. Padmos en pastoor van Vliet. De viering vindt plaats aan de Helmbergweg 10 en iedereen is van harte welkom. Na afloop wordt er een kopje koffie geschonken. In onze kerk is er deze zondag geen viering.

De opbrengst van de diaconale deurcollecte zal zijn voor de Stichting Repair Café. Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma, destijds journalist en publicist. Zij richtte in 2010 de Stichting Repair Café op en deze biedt ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt dus ook het Repair Café Rijnsburg. Op 30 november 2019 startte een enthousiaste groep mensen met het Repair Café in dagbesteding ‘Centraal’ van de Gemiva aan de Tulpenstraat 16 Rijnsburg. Het doel was om te kijken of spullen eerst nog gerepareerd konden worden in plaats van ze direct weg te gooien. Hoe duurzaam gaan we immers met onze schepping om?  Op elke laatste zaterdag van de maand kun / kon je hier van 10.00-12.30 uur je kapotte huisraad laten repareren.

Kapotte spullen ook weer maken tijden het Repair Café in Oegstgeest

Bij gunstig weer zitten we allemaal graag op het terras, op het balkon of werken we in de tuin. Mankeert er dan iets aan de tuinmeubelen of het tuingereedschap, dan is de gang naar het Repair Café gauw gemaakt. Dat kan weer op zaterdagen van 10 00 – 13.00 uur in het Dorpscentrum in Oegstgeest. Wie andere kapotte dingen uit huis meebrengt, krijgt ook reparatiehulp van de vrijwilligers uit het dorp. Heggen- en snoeischaren, schoffels en alles met een snijvlak, ze worden allemaal lekker scherp gemaakt door deskundigen met goed slijpmateriaal. Kapotte tuinspullen krijgen hier een tweede leven: de gescheurde tuinbroek, de gammele tuinstoel, de kapotte parasol, het gebroken vogelbadje enz..

Doel van het Repair Café

Het Repair Café helpt met het maken van bijna alles wat in en om ons huis kapot ging: fietsen, computers en randapparatuur, meubels, elektrische apparaten, elektronica, kleding en textiel, speelgoed, voorwerpen van metaal, kunststof of aardewerk. Door te repareren in plaats van weg te gooien, blijft de afvalberg wat kleiner. Dat is beter voor het klimaat en prettig voor de portemonnee. Samen repareren is leerzaam en nog gezellig ook. Een vrijwillige bijdrage voor het in stand houden van het Café wordt zeer gewaardeerd en hoe u dat naast deze diaconale deurcollecte kan is hier ook te lezen: https://www.repaircafe.org/doneren.

Drop je dopje!

Bij De Rank spaart men plastic dopjes die hergebruikt worden. Van het geld wordt door de organisatie een jonge hulphond of blindengeleidehond aangekocht en opgeleid voor degenen die dit nodig hebben, die het niet vergoed krijgen van hun verzekeraar. In de aanloop naar deze oecumenische viering spaart u hopelijk ook de plastic doppen en neemt ze mee komende zondag. Wist je dat plastic doppen geld waard zijn? Althans, wel voor ons. Per kilo ontvangt het K.N.G.F. Geleidehonden een vergoeding. De opbrengst is in 2022 tot nu toe al € 5.223,- Dus gooi de dopjes van frisdrank en melkpakken niet weg, maar lever ze in bij één van de depots… dat kan zondag dus ook bij De Rank. Je steunt niet alleen de opleiding van onze geleidehonden, maar spaart ook nog eens het milieu. Inmiddels hebben alle doppen samen tot op heden landelijk al tienduizenden euro’s opgeleverd.

(Bron: Thea Sterk van De Rank en het boekje van deze oecumenische viering).