Met het hele gezin de adventsperiode in

Met de donkere weken voor Kerstmis gaan we ook de adventsperiode in, een tijd vol verwachting. Natuurlijk is voor menig kinderhart de komst van de goedheiligman deze dagen met de prachtige pakjesavond van veel groter belang. Maar ook zijn komst heeft voor die kinderen en sinterklaasaanhangers met de kreet ‘vol verwachting’ te maken. Zondag 27 november om 9.30 uur wordt in de gezinsviering van parochiekern H. Joannes de Doper in Katwijk de eerste zondag van de advent gevierd. U bent van harte welkom in de r.-k kerk aan de Kerkstraat 70 in Katwijk aan den Rijn en de kerkdeuren gaan om 9.00 uur wijd voor u open.   

De eerste kaars van de grote adventskrans in deze kerk wordt in die viering aangestoken. Dat wordt zeker ook muzikaal vertolkt met het intredelied ‘Kijken naar wat komt’. Kinderkoor De Vrolijke Noot zingt prachtige themaliederen zoals ‘Wensen voor een nieuwe tijd’, ‘De aankondiging’ en ‘Het lied van het licht’. Alles passende in het thema ‘Vrouwen met toekomst’ waar Tamar deze keer centraal staat. Pastoor Franken en pastoraal werker Zuidersma zijn de voorgangers in deze viering. Dat u allen welkom bent, blijkt zeker uit het slotlied ‘We kwamen hier op adem’. U komt toch ook bij deze gezinsviering?

De Vrolijke Noot en de kinderwoorddienst

De deurcollecte is bestemd voor kinderkoor De Vrolijke Noot om er op enig moment iets leuks mee te doen voor deze 42 kinderen. Een ideale gelegenheid om uw waardering te tonen, in klinkende munt of ritselend briefpapier, maar het kan ook via de Givt-app. Op de zondagen 4, 11 en 18 december is er om 9.30 uur een kinderwoorddienst in deze vieringen. Mooi om als gezin hierbij aanwezig te zijn. Laat deze kinderen vanaf 27 november maar samen in de adventsperiode heerlijk op weg gaan naar Kerstmis.  

Waar komt advent vandaan?

De naam advent komt van het Latijnse woord ‘adventus’, dat ‘komst’ betekent. In sommige streken wordt een adventskalender gebruikt, die begint op de eerste adventszondag. Vaak bevat die voor elke dag een doosje of een luikje, waarvan er elke dag eentje mag worden geopend door de kinderen. Er zit dan een chocolaatje of een klein stukje speelgoed in.
De adventskrans is uit het Duitse taalgebied overgewaaid. Ook in de Scandinavische landen komt dit gebruik veel voor. In katholieke kringen is het de traditie om de derde adventskaars een roze kleur te geven, dit als verwijzing naar de groeiende vreugde. De protestantse kerk van Noorwegen heeft deze traditie trouwens ook.

Adventskrans… een lange traditie!

De eerste adventskrans werd bedacht door de Lutherse theoloog Johann Hinrich Wichern. Hij ving veel kinderen op die uit armoedige gezinnen afkomstig waren. De kinderen vroegen vaak wanneer het eindelijk kerst was. In 1839 besloot hij uit een houten wiel een krans te maken met vier grote en 24 kleine kaarsen. Voor elke adventszondag werd een grote kaars aangestoken en voor elke andere dag een kleine. Sinds 1860 wordt de adventskrans met dennengroen versierd, zo ook in de Katwijkse r.-k kerk.